Bécsi túrós palacsinta

  • 2020.03.22.
  • 5

Tegnap lustaasszony rétest terveztem a halászlé utánra, aztán ez a bécsi túrós palacsinta lett belőle. Tulajdonképpen semmi extra, csak tejföl helyett egy tojásos-tejszínes öntetet kap sütőbetétel előtt, így egyfajta palacsintafelfújttá változik. Ami azt eredményezi, hogy szuper könnyű, olyan "repülős" lesz, nem olyan tömör, mint a hagyományos csőben sült magyar változat. Valamint messze nem olyan savanykás, inkább édes az ízösszhatás. Nekünk nagyon ízlett. Hozzávalók 4 főre:10 db vastag, masszív palacsinta, amihez kell:1 tojás fehérje + 1 egész tojás20 dkg liszt1 csapott mokkáskanál só1 púpos evőkanál kristálycukor2 dl tej2 dl víz+vaj vagy olaj a sütéshez A töltelékhez:25 dkg rögös túró1 tojás sárgája10-15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)1 vaníliás cukorcsipet sómazsola ízlés szerint1 citrom reszelt héjaAz öntethez pedig szükség van ezekre:2 dl tejszín2 tojás1 púpos evőkanál kristálycukor+ vaj a tál kikenéséhez A palacsintákat megsütöttem. A tojás sárgáját habverővel a cukorral, sóval fehéredésig habosítottam, majd hozzákevertem a túrót, mazsolát, reszelt citromhéjat, és betöltöttem a kész palacsintákat, aztán egy jó éles késsel félbevágtam őket. Egy jénait vastagon kivajaztam, és kissé egymásra halmozva soronként elrendeztem a fél palacsintákat. Végül a két tojást is jó habosra felvertem a cukorral, hozzákevertem a tejszínt és ráöntöttem a palacsintákra. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöttem 200 fokon. Ha spórolnátok most a tojással, tegyétek el az ötletet későbbre.
Tipp: akkor lesz igazán finom, ha jó vaníliás. Ezért ha van otthon készített vaníliás cukrotok vagy rudatok vagy esszenciátok, készítsétek azzal. Annyira tojásos-krémes-vaníliás, hogy akár húsvétra is ajánlom desszertnek.Tipp2: Ez most jutott eszembe. Ha tényleg spórolnátok a tojással, de liszt van otthon bőven, és van kedvetek házi tésztákkal bíbelődni, akkor készítsetek sült szódabikarbónát, mert azzal remek, roppanós tésztát lehet készíteni, majdnem olyat, mint a durumtészták.