Calzone - töltött pizza

  • 2013.07.17.
  • 3

Nagyjából úgy vagyunk a pizzával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. :D Jöhet mindenféle. Gombás, szalámis, sonkás, sajtos, húsos és zöldséges, kerek, szögletes... és töltött. :DHozzávalók 2 személyre:A tésztához:
6 dl kenyérliszt BL80
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj
sóA töltelékhez:1 fej vöröshagyma6 szép nagy csiperke10 dkg házi füstölt sonka10 szem koktélparadicsom15 dkg sajt (itt 5 dkg parmezán; 10 dkg edami)2 ek. olívaolaj4 ek. paradicsompürébazsalikomoregánórozmaringsóborsA lisztet tálba szitáljuk. A vízben elkeverjük a mézet, teszünk hozzá egy teáskanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.A felfutott élesztőt, sót és az olívaolajat a liszthez adjuk és összedolgozzuk a tésztát, ami elég lágy lesz. Lekenjük olívaolajjal és letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd a gombával együtt vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat elnegyedeljük, a sonkát felkockázzuk. A fűszereket finomra vágjuk.A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, elkezdjük rajta dinsztelni a hagymát. Mikor már üveges, rátesszük a gombát és tovább dinszteljük az egészet. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a fűszereket, jól átforgatjuk, majd lepirítjuk. Hűlni hagyjuk.A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Két cipót formálunk, majd mindkettőt ~ 25 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Az üres lapot áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire, mert így nem kell majd mozgatni. A lapok egyik felét megkenjük paradicsompürével, majd elosztjuk rajtuk a gombás tölteléket. Megszórjuk a kockára vágott sonkával, elrendezzük rajta a paradicsomot, majd sajtot reszelünk a tetejére.A lapokat félbe hajtjuk, majd a szélüket jól összedolgozzuk. A tetejüket kereszt alakban bevágjuk. A széleket megkenjük egy kevés olívaolajjal.Előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.Persze készíthetünk több, kisebb calzone-t is, ahogy kedvünk tartja. :)