~ TÖRÖK BÁRÁNYRAGU JOGHURTOS PADLIZSÁNNAL ~

  • 2018.01.19.
  • 2

Török ételek, török filmek, török édességek és a törökök kultúrája, valahogy bevonzott engem. Isszuk a török teát, a török kávét és csipegetjük a török édességeket... Még sosem jártam a Szultán földjén, de ami késik az nem múlik, szerintem hamarosan tiszteletemet teszem majd náluk, az biztos. Addig pedig fejlesztem a török tudásomat, mind nyelvtanilag, mind konyhailag. Szóval, hogy már ennyire beleléptem a törökök világába, akkor együnk is egy finomat törökül... Itt ez a mesés főétel, ami jó fűszeres, kissé csípős és abszolút harmonikus ízvilágot képvisel.
Hozzávalók
a raguhoz: 500 gr. darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 marék dió, 1 csípős zöldpaprika, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, chili pehely, cayenne bors, 2 dl. húsalaplé vagy víz. Joghurtos padlizsán: 2 kisebb padlizsán, 250 gr. sűrű joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor vágott petrezselyem, só, őrölt fekete bors, 1 kanál olíva olaj. Burgonyapüré: 4 nagyobb burgonya, 50 gr. vaj, kb. 1 dl. tej, 1 dl. sűrű joghurt, só. Tálaláshoz: aprított petrezselyem és piros chili paprika.A burgonyákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és sós vízben puhára főzzük. Mikor megfőtt, leszűrjük, majd a tejjel, a vajjal, a joghurttal és egy csipet sóval habosra-krémesre kikeverjük. Félre tesszük és melegen tartjuk. A raguhoz a hagymát nagyon apróra felvágjuk és az olajon üvegesre sütjük. Ez után hozzáadjuk a darált bárányhúst, ízlésünknek megfelelően fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel, majd kissé lesütjük. Mikor a hús elősült, hozzáadjuk a feldarabolt diót és felöntjük az alaplével, majd fedő alatt készre főzzük az egészet. A vége felé vegyük le róla a fedőt, úgy pároljuk tovább, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle, majd hozzákeverjük a vékonyan felkarikázott csípős zöldpaprikát is. A kész ragut félre húzzuk és melegen tartjuk. Míg fő a bárány és a burgonya, addig a padlizsánt száraz serpenyőben feketére sütjük. Sütés után az égett bőrüket lehúzzuk róluk, majd egy késsel felaprítjuk a padlizsánhúst. Nem kell nagyon elaprózni, hogy ne krémes legyen, hanem inkább darabos. Szűrőbe tesszük a padlizsánt, hogy lecsepegjen és kihűljön. A végén hozzákeverjük a padlizsánhoz a joghurtot, az áttört fokhagymát, az olajat, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot és a felaprított petrezselymet. Kikeverjük. Tálaláskor a burgonyapürére szedjük a ragut, a tetejére halmozzuk a joghurtos padlizsánt és megszórjuk az ételt a vágott petrezselyemmel és chili paprikával. Forrón tálaljuk.