Hétvévégi receptajánló!!! Kolbászos-krumplipürés egytálétel. (avagy paprikás krumpli újragondolva)

  • 2015.09.12.
  • 1

Hétvégén egyik kedvencemet, paprikás krumplit készültem főzni, amely végül kisebb változtatással került a tányérunkra. Lehet sokan felkapják a fejüket, hogy minek kell egy paprikás krumplin változtatni, úgy jó az ahogy van, és ebben igazuk is van. Én viszont szereteket új dolgokat kipróbálni, és most sem bántam meg. Így aztán a mai ebéd is kicsit más lett, és hasonló a pásztorpitéhez, csak éppen a darált húst kolbászra cseréltem le. A kolbászos-pörköltes alaphoz jó minőségű fűszeres kolbászt választottam, majd röpke negyed óra alatt szaftosra főztem. Közben a krumpli is fődögélt, majd egy finom krumplipüré készült belőle. Ezután egy sütőformába került a szaftos kolbász, melyre rákanalaztam a krumplipürét. Végül megszórtam reszelt sajttal, majd irány a sütő. Szép pirosra sütöttem, majd csemege uborkával tálaltam.
Hozzávalók:50 dkg jó minőségű
kolbász1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 db paradicsom1 db paprika0,5 dl víz1 ek olajsóőrölt bors1 tk pirospaprika A kolbászt vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát is. Pároljuk pár percig, és szórjuk meg a pirospaprikával, majd adjuk hozzá a kolbászt, és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön. Krumplipüré hozzávalói:1 kg krumpli20 dkg vaj1 dl főzőtejszín (v. tej)sóőrölt fehér borstetejére 10 dkg reszelt sajtA krumplit főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd szűrjük le.Ezután adjuk hozzá a felkockázott vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszín felét. Robotgéppel keverjük simára, és közben ha szükséges, akkor adjuk hozzá a maradék tejszínt is. (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a püré)Egy sütőformába tegyük bele az elkészült kolbászt, és kanalazzuk rá a krumplipürét, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)Tálaláskor óvatosan alányúlva szedjük a kolbászos-krumplipürét tányérra, majd ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.