Fokhagymás csirkemáj medvehagymás krumplipürével

  • 2013.04.23.
  • 4






Budapesten voltam a hétvégén, és mivel belefért az időmbe,
ellátogattam Európa legjobb piacára: a Fővám téri Vásárcsarnokba :). Már több
mint két éve nem jártam ezen a csodálatos helyen, pedig régen, az egyetemről
hazafelé menet sokszor betértem egy-két friss zöldségért az aznapi vacsorához.



Elsőként az alagsori Ázsia üzletet kerestem fel, ami nagy
meglepetésemre elköltözött, szerencsére csak a szomszéd épületbe. Tonkababot
szerettem volna vásárolni, amit sajnos nem kaptam, de helyette rengeteg hasznos
dologra akadtam (még madeleine sütőformát is vettem, úgyhogy hamarosan
teasütemény receptek következnek :))! Órákig el lehet ebben az üzletben
nézelődni, nekem kétszer fél óra semmire sem volt elég…



A piacon is tettem egy kört, gyönyörű szép epret és egy csokor
medvehagymát vettem. Medvehagymát, mert az elmúlt pár hétben annyi ilyen
recepttel találkoztam, hogy most már nekem is ki kell próbálnom párat!



Miután körbejártam a piacot, egyik kedves barátnőmmel
találkoztam, és sörözés közben kaptam tőle egy jó kis receptötletet: a
medvehagymás krumplipürét. Ezzel el is dőlt a medvehagyma sorsa, már csak
valami húst kellett kitalálnom hozzá. Végül fokhagymás csirkemájat
sütöttem mellé, és lehet, hogy a két hagyma elég közeli rokon, de jól megférnek
egymás mellett a tányéron (talán pont ezért).




Hozzávalók:

- A fokhagymás csirkemájhoz:


30 g zsír



60 dkg csirkemáj


1 fej fokhagyma


1 tk. majoranna





bors

- A medvehagymás krumplipüréhez:


1 kg meghámozott
krumpli


1 kis pohár tejföl
vagy 1,5 dl tej


10 dkg vaj





bors


20 szál zsenge
medvehagyma



Elkészítés:


Először elkészítem a medvehagymás krumplipürét:



A krumplit sós, köménymagos vízben puhára főzöm.


A
medvehagymát megmosom, megszárítom és késsel vagy ollóval apróra vágom.



A krumplit leszűröm és összetöröm. Belekeverem a vajat, a
tejfölt és az apróra vágott medvehagymát. Sóval, borssal ízesítem.



Majd a fokhagymás csirkemájat is megsütöm:



A fokhagymákat megpucolom, és vékony szeletekre vágom.



A csirkemájat megmosom, megtisztítom és 1 cm-es csíkokra
vágom, majoránnával és borssal ízesítem.



A zsírt felolvasztom egy serpenyőben, és amikor már elég
forró, hozzáadom a csirkemájat.



Közepes fokozaton fedő alatt 3-3 percig párolom mindkét
oldalát. Leveszem a fedőt és közepesen magas fokozaton pirítani kezdem a
csirkemájat, 5 perc elteltével hozzáadom a fokhagymaszeleteket is, és még 3
percig pirítom az egészet.



Amikor kész, a tűzről levéve megsózom, medvehagymás
krumplipürével tálalom.