Ajvár - a balkán kincse

  • 2015.09.06.
  • 0

Régóta meg szerettem volna kóstolni az ajvárt, mert el nem tudtam képzelni miben különbözik a mi
zakuszkánktól. Aztán nemrég, Montenegróban alkalmam volt kipróbálni és megértettem: ez egy krémes, üde kence, amiben főként a sült paprika dominál. A másik fő összetevő a padlizsán, én mindkettőből bespájzoltam, hogy télen is bármikor készíthessem, ha megkívánjuk.És hogy mivel együk? Én is ezt kérdeztem a pincértől, mire elég meglepő választ kaptam:- Semmivel.- ???Elképedt arcomat látva aztán kifejtette bővebben is a véleményét:- Kenyérrel.Azért jó lesz az sült húsok mellé is, garantálom!Hozzávalók: 1 kisebb padlizsán










4 húsos kápia paprika










1/2 dl olívaolaj










2 cikk fokhagyma










2 evőkanál ecet/citromlé










só, borsElkészítés: A padlizsánt és a paprikákat parázs fölött vagy a sütőben megsütöm. A sült paprikákat zacskóba teszem és állni hagyom. Végül a padlizsánt és a paprikákat is megszabadítom a héjuktól. Késes aprítóba teszek mindent és a kívánt állagúra kavarom. Lehet teljesem krémes vagy rusztikusan darabos.A hozzávalók mennyiségét is érdemes a család ízlése szerint alakítani, nálunk a kb. 2/3 rész paprika, 1/3 rész padlizsán vált be. Az ecetet is érdemes emiatt fokozatosan hozzáadni.