Almás-diós "pizza” mézzel

  • 2015.01.02.
  • 4

Szoktatok édes pizzát sütni? Szerintem, nagyon buli a gyerkőcöknek ilyet készíteni (és nemcsak nekik). Tudom, hogy most az ünnepek elmúltával, mindenki torkig van a sütikkel, pláne, ha az első újévi fogadalmunk úgy szól, hogy “2015-ben lefogyok, ezért nem eszem több édességet”. De fogyókúra-fogadalom ide, vagy oda, vannak olyan ízkombinációk, amelyeket nem lehet megunni. Ilyen az alma és a dió párosa, amihez még egy pici fahéjat, narancshéjat és mézet társítva nem tudunk nemet mondani, akármennyire is szeretnénk.Ennek az úgynevezett édes pizzának, de nevezhetjük lepénynek is, nem bonyolult az elkészítése, nem igényel sok hozzávalót, egyszerű, és mégis nagyon finom. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, a gyerekek és a magunk örömére.Almás-diós “pizza” mézzelHozzávalók a tésztához:30 dkg sima liszt5 dkg porcukor2 dl langyos tej, ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú1 dkg friss élesztő2 dkg vaja tetejére: 1,5 dl tejföl2-3 evőkanál porcukor2 db alma2 dkg vaj6 dkg dió2-3 evőkanál méz1 teáskanál őrölt fahéj1 narancs reszelt héjaa szélére:1 tojássárgájaElkészítés:A tésztához az élesztőt egy kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (a vaj kivételével) összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a langyos vajat és jól kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, mikor teljesen elválik a kezünktől és az edény falától is. Ekkor picit meglisztezzük a tetejét és egy konyharuhával letakarva, kb. 30 perc alatt, a duplájára kelesztjük.A tetejére a tejfölt összekeverjük a porcukorral.Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és apró kockára vágjuk. Érdemes egy kevés vajon átforgatni, mielőtt a tészta tetejére tesszük, hogy puha legyen.A diót durvára vágjuk. Párom azt mondta, hogy szerinte úgy még finomabb lenne, ha a diót cukorszirupban előfőzném, mert úgy puha lenne.Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen ujjyni vastagra nyújtjuk, kör alakra.Ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire és a széleitől körülbelül egy centimétert elhagyva, megkenjük az édes tejföllel, majd elosztjuk rajta az almát, megszórjuk a durvára vágott dióval és fűszerezzük az őrölt fahéjjal és reszelt narancshéjjal.A szélét lekenjük a tojássárgájával és betesszük sülni. Körülbelül 15-20 perc alatt 190 fokon készre sütjük.Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva, mézzel meglocsolva tálaljuk.Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Pizza házilag: sonkás bazsalikomos, csirkemájragusAlmás-marcipános rolád, karamellel borítvaRumos-diós almás piteAlmás-vaníliás minirétesHázi “Songoku” avagy sonkás-gombás-kukoricás pizza