Japán sajttorta

  • 2017.02.19.
  • 2

Nem tudom miért japán, első ránézésre semmi olyan nincs benne, amitől az lehetne. Az interneten kering ez a recept, amit ki kellett próbáljak, mert annyira, de annyira gusztának tűnt. Kipróbáltam. Nem csak annyira, de annyira guszta, hanem valóban nagyon finom. Gondolja el mindenki élete legkönnyedebb, leglégiesebb, legpuhább, legfinomabb piskótáját, majd ezt az élményt szorozza meg tízzel. Na ez a japán sajttorta, ha japán, ha nem. Pár hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető, csodálatos finomság. Érdemes kipróbálni.Hozzávalók:100 g vaj100 g mascarpone (vagy hasonló zsíros krémsajt)130 ml tej8 tojás60 g finomliszt60 g étkezési keményítő130 g cukorcsipet sóElkészítése:A vajat, a krémsajtot és a tejet gyönge tűzön összeolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a csipet sóval. A sárgákat habosra verjük, majd a vaj-krémsajt-tej keveréket beledolgozzuk. Beleszitáljuk a keményítőt és a lisztet, majd összeforgatjuk a felvert tojásfehérje habbal.Mire a tészta elkészül a sütőt 140 °C-ra melegítjük.A ~20 cm-es tortaformát kikenjük vajjal, majd kibéleljük sütőpapírral. A tésztát beleöntjük, majd beleállítjuk egy olyan tűzálló edénybe (mondjuk egy mély tepsibe), hogy forrásban lévő vizet önthessünk köré, amely félig ellepi a formát. Ezt követően a sütőbe toljuk és megsütjük, a sütőajtót ne nyitogassuk.Ha a süteményt kigőzöltük-megsütöttük, tehát eltelt az idő, akkor óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját, mert nagy mennyiségű gőz lesz benn, ami balesetveszélyes. Ha a sütőajtót kinyitottuk, nyitott ajtó mellett hagyjuk hűlni, mielőtt kivesszük.Ha kivettük a sütőből, egy tálra tesszük, porcukorral leszórjuk és szeletekben tálaljuk.Magában is nagyon finom, de csokiszósszal, különleges ízű lekvárral (esetemben grapefruit lekvárral) is nagyon finom, sőt ellenállhatatlan.(Az eredeti recept szerint 8 tojás sárgájára, de 13 tojás fehérjére van szükség, ám 8 tojás felhasználásával is kiváló lesz az eredmény.)