Rizottó füstölt pisztránggal, póréval

  • 2013.05.15.
  • 8

Ha jól látom, majd két évnek kellett eltelnie, mire ismét sorra került nálunk a rizottó. Évi kicsit besokallt tőle, hiába mondtam neki, hogy de hát ez jó. Meg is örültem, mikor megkaptam végül ismét az „engedélyt" rá.
Még egyszer nem mondanám el, hogy milyen is a "jóféle", megtették ezt már sokan mások. Inkább csak röviden sorra venném, mi is került ebbe most bele.
Egy rizottó bianco ugye, ahogy kell, szárzellerrel, vöröshagymával, fokhagymával, fehérborral, parmezánnal.

Egy kicsit „megvadítva" rozmaringgal, ami később szépen megtámogatja majd a pisztráng enyhén füstös ízét. Ehhez jön a vajon hirtelen megpirított póréhagyma, és a tejszín, ami végül az egészet egybefogja. Megszórva friss petrezselyemmel, ropogósra pirított pancetta chipsszel. Ja igen, pár csepp citromlé, olívaolaj persze a végén.
Nos?
4 adag
175 ml kerekszemű rizottó rizs,2x125 g füstölt pisztrángfilé, nagyobb darabokra szedve,5 g szeletelt pancetta, nagyjából összevágva,1 csokor petrezselyem, levelei, szárai külön-külön felaprítva,1 rozmaringág levelei, felaprítva,1 szárzeller, kis kockákra vágva,Fél fej vöröshagyma, felaprítva,2 gerezd fokhagyma, felaprítva,1 póréhagyma, felkarikázva,1,5 dl száraz fehérbor,1,5 dl zsíros (30 %) tejszín,Vaj,Só,Fekete bors,Olívaolaj,Nagy marék reszelt parmezán
Keressünk egy széles, magas falú serpenyőt, vagy lábast. Kevés olívaolajon pirítsuk meg benne a feldarabolt pancettát, majd szedjük egy szalvétára. A kisült zsír nagyját öntsük le, egy keveset hagyjunk csak meg. Dobjunk rá egy evőkanálnyi vajat, majd ha felhabzott, a felaprított hagymát, szárzellert is. Pirítsuk közepes lángon öt percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, petrezselyemszárat, rozmaringot. Adjunk még neki pár percet, ha elkezd illatozni a fokhagyma, rozmaring, szórjuk rá a rizst. Keverjük gyakran, amíg a szemek kifehérednek, majd öntsük fel másfél deci fehérborral. Forraljuk el teljesen. Adjuk hozzá most már a húsleves alaplevet, annyit, hogy épp ellepje. Enyhén borsozzuk, nagyon kicsit sózzuk (később még jön hozzá a füstölt hal, parmezán, szalonna), rotyogtassuk kis láng felett, gyakran megkeverve, 20 percig. Közben pótoljuk a folyadékot, ha elforrt.Egy másik lábasban olvasszunk fel még kb. fél evőkanálnyi vajat, majd pirítsuk meg pár perc alatt kissé a póréhagymát is, épp csak hogy összeessen.
Ha letelt a 20 perc, öntsük fel a rizottót most már a tejszínnel, adjuk hozzá pórét, pisztrángot (pár darabot hagyjunk meg). 1-2 percig tartsuk kis láng felett hogy átmelegedjen a hal, de már ne nagyon kevergessük. Ha közben nagyon összeállna a rizs, kevés vízzel hígítsuk. Állaga sűrű, "főzelékszerű" legyen. Végül szórjuk meg nagy maréknyi reszelt parmezánnal, a felaprított petrezselyem levelekkel, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.Szedjük tányérra, tegyük a tetejére most már a félretett pisztrángot is, locsoljunk rá kevés olívaolajat, csepegtessünk rá pár csepp citromlevet, szórjuk meg még egy kevés parmezánforgáccsal, és a pirított pancettával.