Orosz Briós

  • 2013.03.27.
  • 5

Sima hétköznapokon is nagyon szeretem a kalácsot, egy bögre meleg kakaóval,
pikáns lekvárral és máris jól indul a nap. A
húsvéti ünnepekre pedig egyenesen elmaradhatatlan, mindig készül a sonka
mellé, mert az enyhén füstös íz az édeskés kaláccsal valami páratlan kulináris élvezetet tud nyújtani. Most
egy olyan kalácsot, brióst hoztam, amely
a délutáni tea, kávé mellé illik inkább,
mert fahéjjal van ízesítve, nem túl édes, de lágyan foszlós és az illata az valami mennyei. Ha valaki nem szereti, a fahéj kihagyható belőle,
csak a cukros vajjal elkészítve is nagyon élvezetes. A belefont tészta rózsák által igazán mutatós és különleges, a vendégek el sem fogják majd
hinni, hogy
mi készítettük. Ha megtetszett, még nem késő elkészíteni.Elkészítési idő:
60 percPihentetés: 90
percHozzávalók:Tészta:60 dkg liszt2,5 dl langyos tej2,5 dkg élesztő9 dkg cukor9 dkg olvasztott vaj1 tojás2 tk vanília aromacsipet sóTöltelék:5 dkg
puha vaj2 ek cukor1-2 tk őrölt fahéjTetejére:1 tojás pici kristálycukorjégcukor (elmaradhat)Elkészítése:1.
A tejet meglangyosítjuk, a felébe kevés cukrot keverünk, belemorzsoljuk
az élesztőt és meghintjük kevés liszttel. 10 percre félre tesszük.2.

Egy nagy tálba
szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, cukrot, csipet sót, vanília aromát, az olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk.3.
A tálat letakarjuk és a tésztát szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt
1,5-szeresére kelesztjük.4.
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a puha vajat, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, feltekerjük.5.
A tészta két végéből 4-5 cm-nyit levágunk, a
"rózsákat" félretesszük, mert majd belefonjuk a tésztába.6.
A tésztát hosszanti irányba félbevágjuk, a tetejétől 2-3 cm-t elhagyva.
Az egyik rózsát
a tészta elejébe, a másikat a végébe belefonjuk.7.
A megfont tésztát sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük, letakarva még 30 percig kelesztjük.8. Lekenjük a felvert tojással, kevés cukorral meghintjük, jégcukorral megszórjuk.9. Előmelegített sütőben 180-200 C-on kb 45 percet sütjük. Ha túl gyorsan sülne a teteje, akkor a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, úgy süssük tovább. Recept forrása, némi változtatással ITT található.

... és egy kis Húsvét előtti hójelentés a kertünkből, képekben: