Három nemzet konyhája

  • 2013.08.08.
  • 6

Nemrég egy érdekes kihívás elé kerültem: olyan ételt kellett alkotni, amiben megtalálhatóak a magyar, osztrák és szlovák konyha jellegzetességei is. Nem akarom elhinni, hogy a másik két nemzet ételei olyan szegényesek lennének, mint azt a neten keringő írásokból olvastam, viszont csak ezekből az ismeretekből dolgozhattam. Ráadásul utolsó nap vettem észre a kiírást, így kb. 2 órám volt megfőzni, hogy utána el is tudjam küldeni a receptet. Mivel sorsolás döntött a nyertesről, szinte borítékolhattam, hogy nem leszek eredményes, de agytornának megfelelő volt, élveztem elkészíteni is. Íme:

Szalonnás juhtúróval töltött tanyasi csirke combja kolbászos zöldborsmártással, káposztás gombóccal
 
Hozzávalók 4 főre:
4 egész tanyasi csirkecomb
30 dkg juhtúró
2 tojás sárgája
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
Só, bors
 
10 dkg jó minőségű szárazkolbász
1 fej csiperke
5 dkg vaj
2 ek liszt
0,5 l húsalaplé
3 tk zöldbors
2 dl tejföl
 
40 dkg fehér káposzta
2 tojás
1 zsemle
40 dkg liszt
2 dl tej
5 ek olaj
1 tk cukor
1 ek frissen vágott petrezselyem
1 tk só
Frissen őrölt bors
 
A szalonnát egycentisre kockázzuk, zsírját kisütjük, a pörcöket kihűtjük. A sütőt 195 fokra előmelegítjük. A csirkecombokat mindkét oldalukon megborsozzuk. A juhtúrót simára keverjük a tojássárgákkal és a szalonnával, megborsozzuk. Fellazítjuk a combok bőrét, elosztjuk alattuk a juhtúrós masszát. A szalonna kisült sírját egy jénai aljára öntjük, belefektetjük a combokat töltött felükkel felfelé. Betoljuk a sütőbe 45 percre, időnként meglocsoljuk a zsírral, hogy szép ropogósra süljön a bőre.
Közben lereszeljük a káposztát, megszórjuk 1 kk sóval, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Közben a zsemlét felkockázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük. A serpenyőt papírtörlővel kitöröljük, felhevítjük benne az olajat, rádobjuk a kicsavart káposztát. Alacsony lángon megpároljuk, majd rádobjuk a cukrot, megborsozzuk, halvány barnára pirítjuk. Ezt is langyosra hűtjük. Egy lábasban sós vizet forralunk.
Egy tálba tesszük a kenyérkockákat, lisztet, petrezselymet, tojást, kenyérkockákat és káposztát. Sózzuk, kissé megborsozzuk, összekeverjük. Vizes kézzel nagy gombócokat formálunk, a lobogó vízbe engedjük (ha az első esetleg szétfőne, tegyünk még lisztet a masszához). Mikor minden gombóc feljött a víz színére, lejjebb vesszük a lángot, még kb. 10 percig főzzük (vágjunk egyet ketté, hogy ellenőrizzük, megfőtt-e). Kivesszük, tálalásig melegen tartjuk.
A mártáshoz a kolbász héját lehúzzuk, 1,5 cm-esre kockázzuk. A gombát felszeleteljük. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, kiolvasztjuk benne a kolbász zsírjának egy részét. Kivesszük a kolbászdarabkákat, rászórjuk a vajra a lisztet, kevergetve 1 percet pirítjuk. Lassan felöntjük a meleg húslével, majd beletesszük a gombát és a mozsárban megtört zöldborsot, 5 percig főzzük. Összeturmixoljuk, visszaöntjük az edénybe, hozzákeverjük a tejfölt, visszatesszük a kolbászt. Így már nem forraljuk, csak átmelegítjük.
Tálaláskor a combokat a forgóknál óvatosan kettévágjuk, az alsó combot a felső mellé állítjuk. A káposztagombócokat kettévágjuk, a hús köré rendezzük, meglocsoljuk a mártással.