Spenótos kosárkák

  • 2016.04.21.
  • 8

Ezek a tavaszi krémes kosarak gyorsan elkészülnek. Reggelinek, akár vacsorának vagy vendégvárónak is megfelelő falatok. Igaz, hogy a spenótnak tavasszal szezonja van, ennek ellenére én most kényelmi szempontból fagyasztott spenóttal készítettem el. Friss spenóttal viszont még jobb, csak jól össze kell aprítani a friss leveleket.
Én 8 darabot készítettem, de 12-re osztva okosabb lettem volna, mivel így sok lett a töltelék és néhol kicsit kifolyt. Ami persze csak szépséghiba, de utána a sikálás már nem olyan jó poén.

HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:
1 csomag készre nyújtott friss leveles tészta (pl. Tante Fanny)500 g fagyasztott spenót50 ml 10%-os főzőtejszín1 kisebb méretű tojás10 dkg sajt (tökéletes a trappista vagy bármilyen, ami otthon van és jól olvadós)őrölt szerecsendiósó, borsolívaolaj a forma kikenéséhez

ELKÉSZÍTÉS:
A fagyasztott spenótot egy serpenyőben melegítsd fel. Ha már kiolvadt teljesen és az így pluszban keletkezett folyadék is elfőtt belőle, akkor tedd félre hűlni. A leveles tésztát hajtogasd szét. A hosszabb oldalát oszd fel négy részre, a rövidebb oldalán pedig 3 részre. Jelöld be késsel, majd vágd is fel óvatosan a tésztát. Így kapsz 12 kisebb téglalapot belőle. A muffinformát -vagy más kisebb sütőformát (pl. amiben soufflé-t vagy crème brûlée-t szoktál sütni)- kend ki vékonyan olívaolajjal. A tésztalapokat simítsd bele, az alját pedig szurkáld meg villával. A tojást üsd bele egy pohárba, majd verd fel. Add hozzá a spenóthoz, majd mehet bele a tejszín is. Sózd, borsozd. Ízlés szerint adj hozzá a szerecsendióból is. Nem kell belőle sok. Az a lényeg, hogy kicsit érdekesebbé tegye az ízeket. Nálam ez max. 1/2 tk. ehhez a mennyiséghez. Keverd el alaposan az egészet. Kanalazd a tésztára nagyjából egyenlően elosztva. Reszelj sajtot, majd szórd meg alaposan vele a tetejüket. 180 °C-on süsd meg a kosárkákat, amíg szép aranybarna lesz a tészta.
+TIPP:
1/ Adj a krémhez egy gerezd fokhagymát is pépesítve.
2/ A sima sajtra vagy ahelyett morzsolhatsz rá még fetát is!
TÁPANYAGTARTALOM:
KALÓRIA: összesen 1933 kcalSZÉNHIDRÁT: 106 g
1 kosárka 161 kalóriát és 8 g szénhidrátot tartalmaz.


Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:
FACEBOOK | INSTAGRAM