Rigatoni arrabiata

  • 2015.06.13.
  • 3

- Milyen tészta ez? -kérdeztem egyszer Szicíliában az ugrásra készen álló szállodai pincértől.- Arrabiata-válaszolta helyette a cserfes konyhai kisegítő lány. A szigorú pincér azonban leintette, és műmájer vigyorral közölte velem, hogy:- Siciliana.
Gyanús volt, de gondoltam, nekem mindegy is, hogy arab vagy szicíliai, a gasztronómiában nincsenek vastagon meghúzott határvonalak. De furdalt a kíváncsiság, így itthon utánanéztem és kiderült, hogy az arrabiata mérgeset jelent, nem arabot. Jó csípős volt, az biztos!
Amíg kicsik voltak a gyerekek, inkább
paradicsomos spagettit
készítettem. Mostanában már kérik a csípősebb ételeket, úgy tűnik a gyerekkornak lassan gasztronómiailag is vége...Hozzávalók: 40 dkg rigatoni/penne










4 evőkanál olaj










1 kis fej hagyma










4 cikk fokhagyma










1 doboz hámozott paradicsom konzerv










1-2 chili/chilipehely










kevés parmezán










néhány szál petrezselyemzöld










só, borsElkészítés: Egy nagyobb fazékban sós vizet teszek forrni a tésztának. Megpucolom a hagymát, fokhagymát. Olajon kissé megdinsztelem a hagymát, majd beleteszem a zúzott fokhagymát. A paradicsomot kissé összevágom, a hagymákhoz adom. Sózom, borsozom, majd ízlés szerint a chilit is hozzáadom. Alacsony lángon hagyom jól összeforrni.Ha a tészta megfőtt, leszűröm, a csípős szósszal összekavarom. A vágott petrezselyemmel ízesítem. Parmezánforgácsot szórok rá és tálalom.