Cukkinisajt

  • 2018.06.29.
  • 0


Hozzávalók 400 grammos tömbhöz
250 g (hámozott) cukkini
100 g semleges ízű növényi tej, pl. zabtej, rizstej, szójatej*
1 ek zsiradék, pl. kókuszzsír*, repceolaj, napraforgóolaj
1 ek citromlé
50 g por állagú zselatin (vagy lapzselatin, agar-agar, pektin, útifűmaghéj-liszt – az adagolás viszont változik!)
1-2 tk só
ízlés szerint ízesítők, fűszerek, pl. fokhagyma (por), chili, pirospaprika, köménymag, sörélesztő pehely, folyékony füst
*A receptben ezeket az alapanyagokat használtam.
Elkészítés
A cukkinit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadunk 1 evőkanál zsiradékot, hozzáöntjük a növényi tejet, a citromlevet, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Végül a zselésítőt is hozzáadjuk, majd botmixerrel alaposan pürésítjük.
Tetszőleges formába, pl. szilikonos muffinformába, műanyag ételtároló dobozba töltjük. Minimum 3 órát hűtőben hagyjuk pihenni.

A formából kiborítva, az étkezésnek, adott étel jellegének megfelelően felhasználhatjuk:
szeletekre vagy kockákra vágva,
reszelve,
olvasztva.
 Jó étvágyat!
100 gramm cukkini sajt energia- és tápanyagtartalma (szójatejjel, kókuszzsírral, zselatinnal készítve): 83 kcal, 1,5 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 12 gramm fehérje
 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus