Fokhagymás csirke mustárral, citrommal és kakukkfűvel. Sült kelbimbóval, krumplipürével

  • 2014.12.09.
  • 7

A kedvenc kakukkfüves, mustáros, fokhagymás, enyhén citromos csirkém. És a tél legeslegjobb körete a sült kelbimbó. Lehet a kelbimbót fűszerekkel variálni, de egész egyszerűen sóval és egy kevés olívaolajjal csodákat lehet művelni vele sütőben! Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!Hozzávalók (6-8 főre):Csirke:1 kg tanyasi csirkecomb (8-10 db. vegyesen alsó és felső)só1 dl. olívaolaj5 gerezd fokhagyma1 púpozott ek. dijoni mustár (enyhén csípős)1 ek. magvas mustár (édeskés)1 ek. kakukkfű (friss, vagy nálam fagyasztott)1 ek. frissen facsart citromléKrumplipüré:1 kg krumplisó1/2 ek kacsazsír1/2 ek. vajtej (a kívánt mennyiség)Kelbimbó:600 g kelbimbó6-8 ek. olívaolajsóA húst előző este érdemes bepácolni a másnapi ebédhez, vagy legalább 1-2 órával a sütés előtt.Egy nagyobb tálban az olajat a mustárokkal, citromlével, kakukkfűvel és az aprított fokhagymával összekeverem. A száraz húst sózom, majd a pácba forgatom.Szintén előző este érdemes előkészíteni a kelbimbót. Megmosom, a nagyokat kettévágom, dobozban tárolom másnapig. A krumplit is meghámozom és hideg vízben a hűtőben tartom. Ezzel időt spórolok meg és az ebéd előtt elég egy kevés időt szánni a főzésre.A sütőt előmelegítem 200 fokra (nem légkeveréses). Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek, beleteszem a húst és alufóliával lefedve nagyjából 45-50 percet sütöm (a végén 5-10 percet alufólia nélkül). akár csirkemellel is készülhe,t de akkor a sütési idő nagyjából felére csökken, nem szabad kiszárítani a csirkét.Amint sütőbe került a hús a krumplit lobogó sós vízben 10-13 perc alatt megfőzöm.A kelbimbót is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem meglocsolom az olajjal és sózom, alaposan összekeverem. Ha lehetséges, akkor a hús sütés utolsó 15-20 percére a kelbimbó is a sütőbe kerül, így azonos időben készül el minden az ebédhez. A kelbimbó nagyjából 20 perc alatt készül el, de érdemes figyelni, ne égjen meg.Közben a krumplipüréhez megtöröm a krumplit, adok hozzá kacsazsírt, vajat, sót és annyi tejet, hogy krémes állaga legyen, de ne túl folyós.Máris lehet tálalni. Jó étvágyat! :)