Mit főzhetünk a kertből?

  • 2013.04.10.
  • 2

Az első tavaszi zöldségek változatosságot hozva magukkal az újdonság, és a frissesség érzetét csempészik a konyhába.  A csíráztatott növények mellett a hosszú tél után  feltöltik szervezetünket új energiákkal.
Íme a választék.

Az orosz tárkony, de mellette már kihajtott a szurokfű a menta, a tavaly bennmaradt petrezselyem, és a zeller. Igen szépen fejlődik a koriander zöldje.

A sóska kis leveleiből, már készítettem sóskalevest, amely számomra gyerekkoromból kedves emlék..
Elkészítése nagyon egyszerű és gyors. A megtisztított, jól megmosott sóskaleveleket vajon megfuttatjuk, teszünk hozzá ízlés szerinti mennyiségben cukrot, sót, és borsot, felöntjük vízzel és felforraljuk. Hangulatunk szerint választhatunk a híg galuska, hajdinagombóc,  beleütött egész tojás között.

Ezek a szépen erezett levelek savanyú-kesernyés ízükkel inkább salátába valók.

Szintén a keserű ízt  képviseli ez a kis saláta. 2-3 levél elfogyasztása az étkezés végén megkönnyíti az elfogyasztott étel emésztését.

A manapság népszerű medvehagyma zsenge levelei szintén az emésztést segítik, és szinte bármilyen ételhez társíthatjuk. Részletes ismertető  és receptek itt olvashatóak.

A zöld a hóban nevéhez méltóan a tél folyamán is szépen hajtott, de friss tavaszi levelei már sokkal aromásabbak.

A mangold szintén a folyamatosan termő zöldek közé tartozik, de megunhatatlan és nagyszerű klorofil forrás.
Ugye milyen jó látni - no meg szedni - a tavaszi kert első ajándékait!!!