Fekete rizspuding mangóval

  • 2017.12.13.
  • 6


Múltkor kalandvágyból fekete rizst vettem. Akkor még ötletem sem volt, hogyan fogom elkészíteni. Utánaolvastam, kiderült, hogy az édes, kókusztejes változat nagyon népszerű Délkelet Ázsiában, főleg Thaiföldön és Indonéziában. Így klasszikus módon készítettem el, a pálmacukrot leszámítva, mert az nem állt rendelkezésemre.
A fekete rizs főzése hosszú folyamat (lerövidíthető, ha előzőleg, néhány órára beáztatjuk), de ez ne ijesszen el senkit, mert nincs túl sok dolog vele, néha megkavargatjuk, hogy ne ragadjon le. Miközben főtt, a fekete rizsszemek mély barnára változtak, olyan volt, mintha csokival főznék.
A családból mindenki máskor ebédelt, és mindenki külön megjegyezte, hogy rendkívül finom volt. Még a férjem is, aki nem egy rizsrajongó.
Mosolygok magamon, hogy mostanában mindenki karácsonyi recepteket posztol, én pedig egy egzotikus desszertet népszerűsítek, de most tényleg ez a kattanásom.
Ráadásul gluténmentes, laktózmentes, a hozzáadott cukrot pedig mindenki kedvére változtathatja.

Hozzávalók: 25 dkg fekete rizs
4 dl kókusztej (konzerv)
1 vaníliarúd
4 ek vaníliás cukor
csipetnyi só
A tálaláshoz: 1 mangó             

Elkészítés

A rizst a sóval, felhasított vaníliarúddal és háromszoros mennyiségű vízzel felteszem főni. Néha belekavarok.
Ha a vizet nagyjából elfőtte (kb. 45 perc), felöntöm a kókusztejjel,  és kavargatva addig főzöm, míg majdnem teljesen magába szívja. 
Belekavarom a cukrot, tálkákba adagolom és szeletelt mangóval tálalom.

Tippek

Lényeges, hogy a rizs nedves, szottyos maradjon, ne legyen száraz. Ennek érdekében a végén is adhatunk még kókusztejet hozzá.
Mangó helyett sült banánnal és kókuszpehellyel is tálalható.