Radóci csorba- Ciorba radauteana

  • 2017.06.19.
  • 7


A radóci csorba a román vendéglők kedvelt étele. A sokféle román csorba közt sajátos helyet foglal el. Nincs mögötte évszázados hagyomány, hiszen a hetvenes években alkotta meg Cornelia Dumitrescu mesterszakács. Tulajdonképpen a pacalcsorbának készítette el egy könnyű és finom alternatíváját. A szerző nem árulja el a pontos receptet, bár itt személyesen ő főzi e bukovinai specialitást, így néhány ötletet el lehet lesni a koncepciójából.
Mint minden népszerű ételnek, a radóci csorbának is ezerféle variációja létezik, minden család és vendéglő  a sajátjára esküszik.    Az eredeti recept pulykamellet tartalmaz, de csirkemellel is kiváló ez az étel. A gyökérzöldségeket van ahol csak belefőzik a levesbe, de végül nem adják hozzá, van ahol reszelve kerülnek bele. A gazdag tejfölös, tojássárgás habarás, a vékony szeletekre vágott, főtt hús és a fokhagymás, ecetes ízesítés viszont kötelező, ez ennek a levesnek a lelke.

Hozzávalók: 2 egész csirkemell
4 közepes sárgarépa
2 petrezselyem
1 kis zeller
1 kis kápia paprika
egy kis fej hagyma
pár szem bors

1 l csirke/tyúk húsleves
4 gerezd fokhagyma
3 tojás sárgája
2,5 dl tejföl
babérlevél
petrezselyemzöld
ecet
Elkészítés

A csirkemelleket sós vízben, amelyhez a borsszemeket, a babérlevelet és az egész hagymát is hozzáadtam, puhára főzöm.
A gyökérzöldségeket és a kápiát megpucolom, apró kockákra vágom és a húslevesben megfőzöm.
A hús levét leszűröm és a zöldségekhez adom. A húsról lefejtem a csontot és a bőrt. A csirkemelleket vékonyan felszeletelem és a leveshez adom.
A fokhagymát krémesre passzírozom. A tejfölhöz kavarom a tojások sárgáját, a fokhagymát, az ecetet. A forró levesből egy merőkanálnyit fokozatosan hozzáadok, majd visszaöntöm a levesbe és pár percig hagyom forrni.
A levest forrón, petrezselyemzölddel megszórva, friss kenyérrel tálalom.