Vaníliás pohárkrém málnával és pöszmétével

  • 2015.07.03.
  • 8

A Mátrában vagyunk, de kedden délután vissza kellett mennem Pestre. Másnap a visszaindulás előtt még elmentem a piacra, hogy gyalult káposztát vegyek a nyári káposztához. Gyalult káposzta viszont csak szeptembertől van, addig reszelve árulják a savanyúságosnál, máshol meg még úgy sem… Szóval vettem egy kis fej egész káposztát, amit aztán legyalultunk mi itthon. És kaptam nógrádi málnát. Olyan ízes, leves, illatos, amilyen más fajta nem igen. Imádom.És imádom a pöszmétét is. A nagypapáméknál a bokorról ettem, legtöbbször akkor, amikor még ehetetlenül savanyú volt. De én így szerettem, annyira jó volt. És rögtön a pöszméte mellett volt néhány ribizlibokor is, a vállalhatatlanul savanyú pöszmétét pedig lefojtottam a kevésbé vállalhatatlanul savanyú ribizlivel. A málna meg málna. Az a hátsó kertben volt nagypapáméknál, rögtön a hátsóépület tövében, szép hosszan, végig az épület mentén.Előkészítés: min. 4 óra a joghurt lecsepegtetéséhezÖsszeállítás: kb. 15 – 20 percHozzávalók (3 közepes vagy 4 kicsi pohárhoz):20 dkg málna1 jó nagy marék pöszméte0,5 l natúr joghurt lecsepegtetve (kb. 20 dkg krémsajt lesz belőle)1 dl hideg (!) tejszín1 vanília rúd kikapart magjaiméz ízlés szerint (porcukrot is használhatunk)csipet só1 zöld citrom leveA natúr joghurtot még előző este csepegtetni kezdtem egy kisebb lábas felett, a hűtőben tároltam éjszakára.Másnap a málnát és a pöszmétét megmostam. Mindkettőt külön külön botmixerrel pépesítettem és átpasszíroztam, így a magok nem kerültek a pohárkrémbe. A málna és a piszkeszószt is mézzel édesítettem. Ez ízlés kérdéses, ki mennyire szereti édesen.A lecsepegtetett joghurtból sűrű krémsajt lett, amit 3 – 4 ek. mézzel, 1 csipet sóval, 1 vanília rúd kikapart magjaival és fél zöld citrom levével jól elkevertem.Ha valaki édesebbre akarja, tegyen még bele mézet.A hideg tejszínt nem túl kemény habbá vertem és óvatosan, hogy a hab ne törjön, a vaníliás krémsajthoz forgattam. Poharakba rétegeztem a málnaszósszal és díszítettem a pöszméteszósszal.A tejszínes krémsajtot össze is forgathatjuk a málnaszósszal és úgy kerülhet a tetejére vagy a pohár aljába a pöszméteszósz. Kevés ropogós morzsával, vagy durvára tört vajas keksszel is ehetjük.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekVaníliás diós kifli – elindult a karácsonyi hullámSárgaborsó főzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymávalMegint az angolok. A vanília sodóMálnás fehér csokoládés pohárkrém