Vágott hamburgerzsemle

  • 2013.01.10.
  • 6

Nem is tudom, hol kezdjem, hiszen nálam mindennek története van. Lehet meglepődni, mert ezek a csodás hamburgerzsemlék a karácsonyi időszakban készültek, karácsony másnapján sütöttem és töltöttem meg őket. Utaltam rá korábban, hogy rendhagyó menüsorral készültem karácsonykor, marhahús volt a főszereplő, annak is legnemesebb része. Egy kétkilós marhabélszínt osztottam be három főétkezésre. Az egyik fogást, a tatárbifszteket már bemutattam:Tatárbifsztek – szilveszteri menüajánlat Szenteste pedig egy nagyszerű steakvacsora koronázta meg az ünnepet. Erről nem készültek képek, de lehet, hogy mégis bemutatom, ha érkezem rá.Ezek a csodás, mondhatni rendhagyó hamburgerzsemlék a karácsonyi bélszínburgerhez készültek. Szeretem a változatosságot, így ihletet kerestem, hogyan tehetném rendhagyóvá az ünnepi hamburgeremet. Végül Ildikónál találtam formai ihletet, nála láttam ezekhez hasonló, vágott zsemléket. Természetesen maga a zsemle saját receptem szerint készült, hiszen ebben mondhatom, hogy nem szorulok „segítségre”, ha kicsit be akarok újítani. Sikerült is, hiszen a vágott hamburgerzsemlék nem csak látványban, de ízben is hoztak pluszt, ehhez az ünnepi, prémium hamburger ebédhez.Hozzávalók 4 nagy zsemléhez:32 dkg kenyérliszt BL 801 dkg élesztő1 dltej1 dltejföl (zsíros, lecsöpögtetve)4 dkg vaj1 tojás1 evőkanál porcukor1 teáskanál só1 evőkanál olaj (a dagasztáshoz)Az élesztőt megfuttattam langyos tejben a porcukorral. Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóval, de csak 10 perc pihentetés után dagasztottam meg.50 percig pihent az olajjal megcsorgatott, alaposan megdagasztott tészta lefedve.4 részre vágtam, megformáztam, és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig pihentettem a megformázott zsömléket. Közben 200 C fokra felmelegítettem a sütőt és a zsömléket bemetszettem. Megszórtam maldon sópehellyel és szezámmaggal a vágások mellett.
Gőzös sütőbe toltam (melegítéskor cseréptálakban vizet helyeztem el a sütőben) a hideg vízzel megspriccelt zsömléket. Úgy 20 percig sültek, majd 30 percig hűltek. Szépek, igazán szemrevalóak és nagyon finomak lettek! Hamarosan a töltésükről is beszámolok. Igazán ünnepi hamburgerek kerekedtek belőle!