Parmezános kifli

  • 2017.01.16.
  • 5

Rég sütöttem már kiflit. Épp ideje volt, annál is inkább, mert így kipróbálhattam az újdonsült croissant-vágómat. :) Szabad kézzel biztosan nem tudnék ilyen szabályos háromszögeket vágni. :D Egy régi jól bevált receptemet dolgoztam kicsit át. Mi tagadás, a parmezán kifejezetten jót tett neki. Készíthetjük vendégvárónak, sör- vagy borkorcsolyának beszélgetésekhez, uzsonnára, vagy bármikor, amikor csak kedvünk szottyan egy jó kis sós harapnivalóra.
Hozzávalók:A tésztához:50 dkg sima liszt2 dl tej4-5 evőkanál tejföl7 dkg parmezán4 dkg élesztő1 kávéskanál cukor sóA kenéshez:3 evőkanál olvasztott vaj A tetejére:1 tojássárgája1 kávéskanál vízszezámmagA tésztához az élesztőt a cukorral és egy evőkanál liszttel langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, frissen reszelt parmezánt, sót tálba mérjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen ~35x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában elfelezzük, majd mindkét félből 10-10 egyforma háromszöget vágunk.
A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenként megformázzuk a kifliket. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket.
Lekenjük a tojássárgája és víz keverékével, meghintjük szezámmaggal és 190°C-ra előmelegített sütőben ~15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok. :)