Kucsmagombás vadzöldségleves, szinte csak vad alapanyagokból (tej és lisztmentes)

  • 2017.03.27.
  • 0

A szenvedélyes gombászok alig várják az első tavaszi gomba eljövetelét, ez nekem a cseh kucsmagomba. Néhány sikertelen
próbálkozás után, végre találtam, előbújt. Az idei év talán nem a cseh kucsma évének nevezhető, nem sok volt, így leves lett belőle. A leveshez szinte csak abban a patakparti,
nyáras erdőben található vadzöldségeket használtam, amit a gombával együtt gyűjtöttem.

Óvatosság: A cseh kucsmagomba 20 perces hőkezelést követően ehető, én még első főzőlevét is leöntöm.Hozzávalók:- cseh kucsmagomba kb.15 db- fél fej vöröshagyma (kockára vágva)- 15-20 db komlóhajtás (kisebb darabokra vágva)- egy kis csokor vadsnidling egészen apróra vágva, mert rostos lehet (felénk három vékony levelű vadhagyma lehet, de főként kígyóhagyma)- egy bögre csalán (sokkolva: forró vízbe, majd jeges vízbe téve, kicsavarva, majd apróra vágva)- fél maroknyi tyúkhúr (apróra vágva).- fűszerek: vad, citromos kakukkfű (szárított), só, bors.- levesbetétnek felvert tojás palacsintavékonyságú lapokra sütve és kettő db egymásba tekerve, majd csigákra vágvaElkészítés: A gombát külön előfőztem, levét leöntöttem. A vadsnidlinget és a vöröshagymát kevés zsiradékon pirítottam, majd vízzel felöntve hozzáadtam az apróra vágott vadzöldségeket és a leszűrt előfőtt gombát (a gombát csak kissé vágtam össze, hogy szépen mutasson a levesben), fűszereztem, majd főztem a komlóhajtás megpuhulásáig. A tojáscsiga betétet csak tálaláskor tettem a levesbe.A vegyes vadzöldség leves a sokféle levélzöldségtől és a fűszerektől nagyon finom ízű, már sokszor próbáltam.Így készítve tej és lisztmentes, de, aki szeretné, habarhatja, tejszínes vagy tejfölös, de akár joghurtos, gabonalisztes vagy keményítős habarással is. A felhasznált vadzöldségek és gombák:- cseh kucsmagomba (Verpa bohemica)- komlóhajtás (Humulus lupulus)- vadsnidling (felénk három vékony levelű vadhagyma lehet, de főként kígyóhagyma (Allium scorodoprasum)- csalán (Urtica dioica)- tyúkhúr (Stellaria media)- kakukkfű (Thymus sp.)