Lazacbonbon, az instant boldogság

  • 2016.08.03.
  • 1

Ismét az Utolsó nap éjszakája című regényből főztem. Azaz, nem is főztem, hanem pár perc alatt nagyon jó alapanyagokat négyzetre emelve lazacbonbont készítettem. Ez a különlegesség egymagában üdvözlőfalatként, párosával és kevés salátával előételként tálalható.

A Párizsban játszódó regény hősnője, Severine igencsak szereti a halat, legyen az borsos lazac vagy tonhaltatár. És mivel az egészséges életmód mellett hedonista is, mindig megadja a módját a dolgoknak: élvezi az ízeket, a színeket, az ételek állagát. Amikor füstölt lazacot eszik, úgy képzelem, hogy így készíti el.
Az üdvözlőfalat (amuse bouche-ra) és az előételek alapvető célja a játék, a kedv- és az étvágycsinálás. Az amuse bouche a séf bemutatkozója még az előétel előtt: annyit jelent, „szórakoztatni a szájat”. Az ember beleadja az ötletét, a személyiségét. Sokszor ellentétpárokra épül: édes-sós, csípős-lágy, fűszeres-finom, kemény-bársonyos.
Én is ezen az úton haladtam most, hogy ízelítőt adjak a regény hősnőjének ellentmondásaiból. A lazacbonbonom egyszerre karakteres a füstölt lazactól és simulékonyan lágy az olívás krémsajttól. Roppan benne a snidling, miközben a krém selymesen érinti meg a szánkat.

Lehet akár nyár, de lehet akár tél is, Severine-nek lehet rossz napja, csak összedobja ezt a konyhában, majd leül a nappaliban. Kezében kis tálcával belesimul a bársony kanapéba, kinéz a kerti fa vastag törzsére és megeszi a krémmel töltött lazacot.  
Ti is adnátok magatoknak egy ilyen instant boldogságot? Akkor készítsétek el ezt a lazacbonbont!
A lazacbonbon elkészítése
12 darab lazacbonbonhoz szükség lesz 14-16 dkg füstölt, vékonyra szelt lazacszeletre. 5x8 cm-es lapokat alakítok ki belőlük (ez csak körülbelül fog sikerülni, a lényeg, hogy téglalapokat kapjak.)
Elkészítem a tölteléket: ehhez elkeverek 125 gramm philadelphia sajtot egy jó marék apróra vágott metélőhagymával és egy evőkanál extra szűz olívaolajjal. Sózni, borsozni nem kell!
A krémet beletöltöm a halszeletekbe. Kiskanálnyit a téglalapok közepére halmozok, majd a hosszabb része felől henger alakúra alakítom a bonbont (éppen, hogy össze fog érni a két széle). A két végét vékony snidlingszárral kötöm meg. Tálaláskor citromot és kaprot teszek mellé, a kapor a krémre is mehet, ízlés szerint.
A recept alapjául szolgáló regényt, a Párizsban játszódó domestic thrillert itt 20% kedvezménnyel rendelheted meg. 
A Regényes ételek sorozat első receptjét, a fehércsokis boros málnafagyit itt olvashatjátok.
Bevásárlólista
15 dkg füstölt lazacszelet
1 doboz philadelphia sajt (vagy más semleges krémsajt, 125 gramm)
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
egy csokor metélőhagyma
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!