Magyaros sertésragu

  • 2014.02.11.
  • 2

A környezetemben gyakran tapasztalom, hogy komoly fejtörést okoz a háziasszonyoknak a kérdés, hogy mit is főzzenek ebédre.Reggelente, mi anyukák, ha van egy pár percünk, miután a gyerkőcöket betessékeltük az iskola kapuján, váltunk egymással egy-két mondatot a gyerekeinkről, a tanulásról, az aktualitásokról és általában, mielőtt elköszönnénk egymástól, valamelyikünk részéről felhangzik a kérdés: Mit főzöl ma? Ilyenkor, amelyikünknek konkrét elképzelése van, megosztja a másikkal, mi is a terve aznapra.Én most pont egy ilyen ötletet hoztam, hogy mit is készíthetünk a hűtőben és a kamra polcán található hozzávalókból, úgy, hogy a végén, a jóllakott családunk, nem győzi dicsérni a főztünket.Magyaros sertésraguHozzávalók 4 személyre:40 dkg sertés karaj, vagy tarja, de lapockából is finom5 dkg füstölt szalonna10 dkg parasztkolbász (lehet csípős)30 dkg zöldbab (fagyasztott)1 db 0,5 literes üveg, házi lecsó2 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 db babérlevél1 mokkáskanál őrölt köménysó, borsElkészítés:A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd rádobjuk a szeletelt hagymát, átforgatjuk, kissé hagyjuk dinsztelődni.A húst, csíkokra vágva adjuk a hagymához, átforgatjuk, hozzáadjuk a köményt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és így pirítjuk, amíg kifehéredik és egy kissé megpirul, majd felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt pároljuk, míg félig megpuhul.Amikor a hús már félpuha, akkor hozzáadjuk a zöldbabot, a babért és a fél karikákra vágott kolbászt, majd a fokhagymát is belereszeljük, az egészet jól összeforgatjuk, és együtt főzzük, míg megpuhul a hús is, és a zöldbab is.Utolsó lépésként beletesszük a lecsót, de ezt érdemes csak a vége felé, mert a már kész lecsó, hamar szétfőhet. Legalábbis, mi úgy szeretjük, ha a paprika még roppanós, harapható.Az elkészült ragut párolt rizzsel tálaljuk, és nagyon jól megy hozzá a tejföl is.Még több finomság:Temesvári sertésragu "reform" galuskávalHúsvét – Húsvéti gesztenyés kalácsHagymás pogácsaBabkrémmel töltött gőzgombóc, paprikás sajtmártássalKarácsonyi puha mézeskalács