Árpa, répa, zeller - Gyöngy, gyémánt, kincs

  • 2014.03.06.
  • 2

Az árpagyöngy felettébb gazdag
A-, B1-, B2-, B5-, B6-vitaminokban, fehérjében és keményítőben, de kalcium, kálium, vas és foszfor is található benne.Az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, tehát hosszú időn át nyújt jól lakottság érzetet.Ezek ellenére sincs itthon még elégséges divatja árpagyöngynek, illetve a gerslinek.
Az árpagyöngy Tibetből ered, számunkra mégis a zsidó konyhából vált ismertté, és ez elsősorban a népszerű sóletnek köszönhető, de levesek betétjeként is gyakori.
Az árpát a Mars gabonájának is nevezték, miként bátorságot, harciasságot és erőt közvetít. Talán nem véletlen, hogy a gladiátorok „tudatos” étrendjében is gyakori volt, kenyér illetve kása formájában.
CITROMOS-FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ





ZÖLDSÉGES ÁRPARIZOTTÓVAL Hozzávalók:60 dkg setréskaraj3 ger. fokhagyma 1 db citrom
1 dl olívaolaj30 dkg árpagyöngy (gersli)20 dkg sárgarépa30 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
3-4 szem szegfűborsrozmaringborssóElőzőnap este: A citrom levéből, a zúzott fokhagymából, az olívaolajból, egy kis őrölt borssal páclevet készítünk.A karajt felszeleteljük gyengén megklopfoljuk, majd beleforgatjuk, jól belenyomkodjuk a páclébe. Egy éjszakányi időre hűtőben érleljük.Az árpagyöngyöt megmossuk és szintén egy éjszakára, hideg vízben áztatjuk.