Fúziós bolognai spagetti

  • 2014.05.14.
  • 7

Hozzávalók: (kb. 4 adaghoz) 30 dkg marha+sertés darálthús1 kis sárgarépa1 kis fehérrépa1 szál halványított zeller1 kis fej vöröhagyma2 gerezd fokhagyma1 marék húsos bacon kockázva1 ág  friss rozmaringsó, borscsipet oregánó1 kk bazsalikomkb. 4dl sűrű paradicsomlé1dl tej (tejszín) + 1 tk liszt1 ek olívaolajspagettireszelt parmezánA répákat, a hagymákat és a zellert késes aprítóban szinte pépesre aprítjuk, vagy kislyukú reszelőn lereszeljük.Az olajat felhevítjük, egy mély, de tapadásmentes edényben (akár wokban) és kisütjük benne a szalonnakockákat, mellé dobva a rozmaringot. Ha a szallonna zsírja kisült és a rozmaring is átadta illat és ízanyagait, kiszedjük őket, az olajat jól lecsöpögtetve. (Félre is tehetjük a szalonnát, hiszen egy krémlevesbe, kiváló levesbetét lehet.) Az ízes olajon, kis lángon, addig forgatjuk az aprított zöldségeket, míg barnás péppé sülnek (ez eltarthat egy darabig, de megéri, mert a “barna étel, jóízű étel”- ahogy az egyik kedvenc séfem, szokta mondani:)). Ekkor hozzáadjuk a darálthúst és addig pirítjuk nagy lángon, míg elveszti a pirosas (nyers) színét -az sem baj, ha néhány helyen kissé megpirul- ezután fűszerezzük, sóval, frissen őrölt borssal, csipetnyi oregánóval és a bazsalikommal (én most szárítottat használtam). Ha levet ereszt, addig forgatjuk, míg újra zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomlevet és ha szükséges, annyi vízzel hígítjuk, hogy a paradicsom ne buzogjon (csapjon ki) lávaként azonnal. Takarék lángon összeforraljuk, kb 10-15 perc alatt. Közben érdemes megkóstolni a szószt és utófűszerezni, ha szükséges; sózni mindenképp érdemes, illetve ha a paradicsom túl savanyú volt, lehet édesíteni rajta. Ekkor a tejben (vagy tejszínben) csomómentesre dolgozzuk a lisztet és a forró paradicsomos raguhoz keverjük, sűrűsödésig. Amint újraforrt, levesszük a tűzről. Kifőtt spagettin, parmezánnal meghintve tálaljuk.Elkészítési idő: kb. 30-50 percAzért fúziós, mert a sült bacon+rozmaring ötletét Jamie-től lestem el, a barnára sütött zöldséges alapot pedig Anne Burrell-től tanultam, a tej+liszt-es sűrítés (bár inkább ízszelidítés) pedig saját ötlet; hiszen a lasagne készítésekor, besamelt használunk.Hasonló bejegyzések:Spenótos spagettiSante de Santis – Spagetti alla SanteAntonio Carluccio – Spagetti paradicsommal és bazsalikommalTonhalas spagettiJamie Oliver 30 perces Curryje