Gyömbéres almáspite

  • 2013.05.29.
  • 6

Íme a soron következő recept a DesszertPiknikünkről. :)Fotó: Csík-Kovács ZoltánHozzávalók:300 g liszt100 g vaj felolvasztva2 tojássárgája2 csapott ek tejföl100 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszerfél csomag sütőpor5 db alma1 db citrom facsart leve friss gyömbér reszelve ízlés szerint (nekem most olyan 30-40 g került bele és picit csípős lett) 3 ek cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer1 ek búzadara+1 tojás a kenegetéshez
1) A lisztet keverjük össze a sütőporral és a cukorral, majd a tojássárgájával, az olvasztott vajjal és a tejföllel gyúrjuk tésztává.2) Szedjük két egyenlő gombócra és rakjuk be őket pihenni hűtőbe 1-2 órára.3) Míg a tészta pihen, hámozzuk meg az almát, reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn, facsarjuk rá a citrom levét majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a cukrot is. Keverjük össze.4) Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra. Vegyük elő a piteformánkat.5) Vegyük ki a tésztánkat a hűtőből, nyújtsuk kerek formára mindkét gombócot. Az egyik kör alakú tésztánkat rakjuk a piteformánkba, szórjuk meg a búzadarával. A citromos-gyömbéres reszelt almát nyomkodjuk ki, oszlassuk el egyenletesen a formában. Rakjuk a tetejére a másik kör alakú tésztánkat.6) Opcionálisan lehet sütiformákkal díszíteni - még rögtön nyújtás után.7) Kenjük le tojással a tetejét.8) Az előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre.