Rozsos cipó

  • 2013.11.21.
  • 1

Az egyik lisztes zacskó csomagolásán olvastam az eredeti receptet. Megtetszett, gondoltam kipróbálom. ...hát persze, hogy picit variáltam rajta. :) Adtam hozzá zabkorpát -mostanában szinte minden kenyérbe teszek egy keveset- egy picit több élesztőt és persze az olívaolaj sem maradhatott ki. Jó kis masszív kenyér lett; mi az ilyet is nagyon szeretjük, mert van rajta mit rágni. :DHozzávalók egy cipóhoz:25 dkg kenyérliszt BL8025 dkg világos rozsliszt3 púpozott ek. zabkorpa2 ek. olívaolaj3 dl langyos víz 2,5 dkg friss élesztőpici cukor sóEgy tálba kimérjük a kétféle lisztet, zabkorpát, hozzáadjuk a sót. A vízben pici cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt.A felfutott élesztőt, az olívaolajjal együtt a lisztkeverékhez adjuk és kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk.Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük és újabb 1 órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Pihentetés után a cipó tetejét bevágjuk, vízzel átkenjük, majd betesszük a forró sütőbe. ~20 perc után mérsékeljük a sütési hőfokot 180 °C-ra és további ~40 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.