Padlizsánleves bulgurral és joghurttal

  • 2012.07.02.
  • 8





A padlizsánból rengeteg étel készül, főleg a
balkáni
és mediterrán térségekben. Itt Izraelben is talán a legkedveltebb és legelterjedtebb zöldség.
Kiváló
előétel, saláta, kirántva, kisütve, vagy rakottan, jó
főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.Az elmúlt hétvége óta tapasztalatból tudom, hogy
levesbe is főzhető.
A tegnapi ebédhez
az alábbi
padlizsán-levest készítettem.


Hozzávalók (6 főre):

4 kanál olívaolaj
4 fokhagymagerezd, összepréselve
1 citrom leve
1/2 pohár mentalevél, felaprítva
1 kanál száraz menta
2 padlizsán, meghámozva és 1 cm kockákra vágva
1 köteg koriander (én kihagytam mert nem mindenki szereti)
1/2 pohár bulgur (rizs is lehet helyette)

bors



A szószhoz:
1 pohár sűrű joghurt
1 fokhagyma gerezd
apróravágott menta
1 kanál olívaolaj
1 kanál citromlé



Elkészítés:
A tálban felmelegítjük az olívaolajat.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a citromlevet, a mentát és a bulgurt, és két percig
pirítjuk.
Hozzáöntünk másfél liter forrásban lévő vizet és a padlizsánt.
Sóval és borssal ízesítjük.
Lejjebb vesszük a tüzet és 20 percig főzzük.
Összekeverjük a mártáshoz valókat.
Tányérokba tesszük a levest és kevés szószt teszünk hozzá.
Én kevertem bele tejszínt is, hogy kevésbé legyen savanykás az íze. Szerintem
hidegen a legfinomabb a leves, főleg ezekben a forró nyári hónapokban.