Vadzöldéges leveskonzerv

  • 2023.11.01.
  • 5

Ha sokféle vadzöldség van, mint ősszel és tavasszal, akkor érdemes többfélével valami ilyesmit befőzni. Jó lesz időhiányos vagy zöldséghiányos időkre egy gyors leves alapjához.


Elkészítés:
Tetszés szerint bármilyen vad levélzöldséggel, egy, vagy többfélével + reszelt gyökérzöldségekkel elkészíthető. Sűrűbb, mint egy leves, de nem tömény, minden egy laza lében úszik. Szezonálisan, mikor, mi van, tehetünk bele bármilyen nem keserű vagy nem túl erős ízű levélzöldséget, mint

csalán,
árvacsalán,
medvehagyma, zsenge
zamatos turbolya, kevés
podagrafű
(keserű lehet, ha sok),
mezei sóska,
lósóska,

komlóhajtás,
kövér porcsin. fűszer mennyiségű
kereklevelű repkény, csabaíre vérfű,
hagymaszagú kányazsombor, vad kakukkfű, vad hagymák, mint kígyóhagyma (vad fokhagyma), vadsnidling, szurokfű.A gyökérzöldségeket lereszeltem, a vadzöldségeket apróra vágtam, a csalánt előzetesen blansíroztam. Olajon apróra vágott fokhagymát illatosra pirítottam, majd hozzáadtam a zöldségeket, vizet. Sóztam, kicsit jobban, hiszen hígítva lesz. Fűszerezni lehet még ízlés szerint de ha sokféle zöldség van benne, akkor már azoktól nagyon ízes lesz. Készre főztem, és még forrón, csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd csírátlanított tetőkkel lezártam az üvegeket és dunsztba tettem kihűlésig. Tartósítása tehát a hőkezelés. Aki még biztosabbra menne, kihűlés után újra lehet hőkezelni, üvegestől együtt újra forralni, de pépesre főzni nem kell azért. Én felhasználáskor hígítom és levesbetétet főzök még bele.
Hidegen tartom, és néhány
hét alatt elfogy. Hosszú távú eltartásról nincs tapasztalatom.