Tarte aux pommes au Thym- Francia almás pite kakukkfűvel

  • 2015.10.05.
  • 8


2004-ben jelent meg Susan Loomis: Ház a Tatin utcán című könyve, Stahl Judit könyvtárában. Ebben a könyvben találkoztam ,ezzel a recepttel. Kicsit változtattam rajta, a családunk ízlésére alakítva. Nagyon finom, könnyen elkészíthető almás sütemény. Érdemes, hat kisebb tortácskát készíteni. Nem túl édes, roppanós tésztájú lesz a végeredmény!Hozzávalók:(6 mini vagy 1 nagy pitéhez)20 dkg liszt10 dkg hideg vaj, felkockázvanagy csipet só5-6 ek hideg vízTöltelék:5-6 alma, meghámozva, vékony szeletekre vágva6 ek. barna cukorfél zacskó bourbon vaniliacukor1 ek. kakukkfű, frissÖntet:2 ek. mascarpone2 ek joghurt1 ek. porcukorfél zacskó bourbon vaníliáscukor+porcukor a hintéshez Elkészítés:1. A tésztához a lisztet, összekeverem a sóval és a hideg vajjal morzsásra dolgozom a két tenyeremmel.Hozzáöntöm a vizet, elöszőr csak öt kanállal, addig keverem, míg kezd összeállni. Ekkor, kiborítom enyhén lisztezett deszkára és gyorsan összegyúrom. Folpackba csomagolom és legalább egy ótát pihentetem a hűtőszekrénybe.2. A sütőt előmelegítem 200 fokra.3. Az almákat megmosom, meghámozom és vékony szeletekre vágom.4. A tésztát két folpack között kinyújtom, ha egy nagy pitét sütök, akkor kb. 35 cm átmérőjűre.( a kicsi pitékhez 6 egyenlő részre osztom a tésztát, majd mindegyiket,kb. 15-16 centiméteres körlappá nyújtom)5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kinyújtott tésztát. Az almaszeleteket elrendezem , körben két centit szabadon hagyok, megszórom barnacukorral, a vaníliáscukorral és a kakukkfű felével. Felhajtogatom a tészta szélét és jól összecsípkedem.6. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm, a kicsiknek elég 25 perc.7. Amikor langyosra hült meghintem porcukorral és rászórom a maradék kakukkfüvet.8. Egy tálkában összekeverem a mascarponét, a joghurttal és a porcukorral. Tálalásnál minden szelet mellé teszek a mascarponés öntetből.