Madártej szelet tortaformában

  • 2017.08.07.
  • 9


Hozzávalók (28 cm-es formához):
A piskótához:
3 tojás (M-es)
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
7,5 dkg liszt
2 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
5 dl tej
8 tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 dl habtejszín (hideg)
2 teáskanál zselatin
A fehérjehabhoz:
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Kenjük sütőpapírral bélelt, kb. 26 cm-es tortaformába a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10-12 perc alatt süssük készre a piskótalapot, majd hűtsük ki. Ezután lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tegyük vissza a formába, és vékonyan kenjük meg baracklekvárral.
A krémhez kevés tejben keverjük el a tojássárgákat, adjuk hozzá a vaníliás pudingport és a cukrokat. A maradék tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a pudingos keverékkel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat., majd hűtsük ki. Hűlés közben kevergessük, hogy sima legyen. Amikor már kihűlt, forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt, és az 1 dl vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krémet egyenletesen oszlassuk el a piskótalapon, majd tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjét, és folyamatosan adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot. Mikor elfogyott, tegyük vízgőz fölé helyezett fémedénybe, és verjük tovább, amíg sűrű, fényes habot kapunk. Csillagcsöves nyomózsákból díszítsük a sütemény tetejét. Forró vízbe mártott késsel lehet a legszebben szeletelni.

 
A kimaradt fehérjéből isteni Mogyorós csókot készíthetünk!