A legjobb leves sonkamaradékból...

  • 2015.04.09.
  • 6

Sonkaleves gerslivel
vagy
Gerslileves sonkával/mindkét elnevezés helytálló/főtt sonkamaradék kockázva1-2 l füstölt sonka főzőlé1 vöröshagyma kockázva1 sárgarépa karikázva1 fehérrépa karikázva1 zellerdarab kockázvapirospaprika, őrölt bors2 marék gersli /árpagyöngy/petrezselyemzöld1 hegyes erős paprika1 ek. ecetes torma/tányér vagy tejfölNálam a sonkalé egy cseppje sem veszhet el, nagyon szeretjük mindenbe ami megkívánja a füstölt levet, húsvétkor aztán lefagyasztom nagy tejfölös vödrökbe adagolva, így van később is, amikor szeretném. Ha évközben csülköt főzök, vagy bármilyen más füstölt árut, annak a levével ugyanezt teszem. Káposzta és babételek elengedhetetlen kísérője nálam.A füstölt lével lehet készíteni Lestyános grízgaluska levest is, erdélyi étel, nos az is egy csodálatosan finom, ízes, egyszerű leves a sonkalé hasznosítására. /sonkalé nélkül, csak vízzel főzve is nagyon finom/És akkor a leves:A vöröshagymát kevés zsiradékon dinsztelem, majd hozzáadom a zöldségeket is és összepirítom, meghintem kevés pirospaprikával, ráöntöm a füstölt levet és még annyi vizet amennyi levest szeretnék, beleteszem a gerslit, az erős paprikát, a petrezselymet, borsozom és felforralom, körülbelül 15-20 perc után hozzáadom a sonkakockákat is és jól összeforralom.Tálaláskor a magaméba 1 ek. ecetes tormát is teszek, valami csodálatosan pikáns, finom íze lesz tőle, de lehet tejfölözni is.Friss puha kenyérrel enni a legjobb.Nagyon finom laktató leves, majdhogynem egytál étel.