Zöldfűszerekkel töltött lepény

  • 2014.11.14.
  • 6

 
Aránylag nagy mennyiségű zöldek tésztába zárva. Rejtett élvezetek tárháza. Újabb és újabb keverékeket próbálhatunk ki. Együnk minden nap zöldleveles zöldségeket! - mondtam. Nem lesz ez egy kicsit unalmas? - kérdezték tőlen nemrégen. Egy ilyen zöldfűszerekkel töltött lepény minden értelemben változatosságot jelent, és az évszaktól és beszerzési lehetőségeinktől függően végtelen variációban készíthetjük. Melléje semmiképpen nem javaslok állati fehérjét tartalmazó kísérőt választani. Viszont ugyanilyen zöld töltelékkel készíthetünk húspogácsát - sokkal könnyebben érezzük majd magunkat utána, mintha a zöldek nélkül bekebeleznénk a húst, feltéve ha nem eszünk túl sokat belőle. El tudok képzelni egy ilyen újfajta hamburgert mert hogy minden nap találkozhatunk valamilyen változattal annyira népszerűsítik manapság. Egy hagyományos hamburger akármilyen extra helyen is készüljön az egyenes út  az elsavasodás a  gluténérzékenység és társai felé. Hiszen ezek a problémák nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Vagyis jó sok hamburgert és más szörnyűséges ételtársítást meg kell enni, hogy hozzásegítsenek a betegségekhez. Egy mentőöv a rengeteg, petrezselyem zöldje, koriander zöldje, kapor, rukkola melyek segítenek feldolgozni a nehéz ételeket és ellátják szervezetünket a szükséges nyomelemekkel és vitaminokkal. 

A felhasznált zöldeket két csoportra osztanám. Az egyik a zöldfűszereké, melyekből mindig kisebb mennyiséget használjunk, mert igen koncentráltan tartalmazzák a hatóanyagokat, a másik a zöldleveles zöldségeké ezek tegyék ki a jelentősebb részét a tölteléknek. 
Hozzávalók:
A tésztához450 g liszt (itt is teljes kiőrlésűt használok)110 ml langyos víz110 ml hidegen préselt növényi olaj1 teáskanál só
A töltelékhez ajánlott zöldfélék-  ízlésünk szerint ezekből válasszunk -Zöldfűszerek,gyógynövények: petrezselyem zöldje, koriander zöldje, bazsalikom, kapor, kakukkfű, utifű, vérfű,Zöldlevelesek: sóska, spenót, mangold, rukkola, csalán levél, mustárfélék zöldje, zsázsa, reteklevél, zöldhagyma, kínai metélőhagyma,borágó,
só frissen őrölt bors
1 evőkanál olvasztott vaj vagy hidegen préselt olaj
Az átszitált lisztből a vízzel, olajjal, sóval tésztát gyúrunk, megformázzuk és letakarva hagyjuk legalább fél órát pihenni.

Amíg pihentetjük a tésztát elkészítjük a tölteléket, sőt remélem sokaknak van lehetősége frissen szedni a zöldféléket. Ha szeretnénk savanykás ízt kapni jó sok sóskát tegyünk bele. Ha szeretjük a kesernyés ízt, és nem vagyunk terhesek,  akkor egy kis cickafark levelet is belevághatunk. A zöldeket összevágjuk ráöntjük az olajat, sózzuk borsozzuk és jól összekeverjük, hogy teljesen elvegyüljenek egymással. 

A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk - ebből négy lepényünk lesz. Megformázzuk a tésztadarabokat, így tudunk belőlük szép egyenletes kört sodorni. A tészta kinyújtásához már nem használunk lisztet, hanem egy kis olajjal megkenjük a felületet, és a tészta tetejét. Így nem fog odaragadni semmihez, még ha többször forgatjuk is a nyújtás közben. 3-4 mm vékonyságúra kinyújtunk két tésztadarabot, igyekezve hogy megközelítse a kör formát.

Az egyik közepére halmozzuk a töltelék 1/4 részét, elsimítjuk, hogy a szélén 1-1,5 cm szabadon maradjon, és ezt a sávot megkenjük vízzel (egyszerűen az ujjunkat vízbe mártva, vagy egy kis ecsettel) Ráhelyezzük a másik tésztalapot és először lenyomjuk a közepén és a szélek felé haladva kinyomjuk a zöldek közül a levegőt, majd a széleket jól összedolgozzuk, hogy a két tésztalap ne váljon szét sütés közben. Ugyan ez a töltelék nem fog kifolyni.

Közepes tűzön egy száraz serpenyőben, mindkét oldalon arany barnára sütjük. Szépen egyenletesen fog sülni ha többször ügyesen megforgatjuk. Ugyanígy készítjük el a másik három lepényt is.

A kész lepényeket letakarva melegen tartjuk. Még finomabb lesz ha a kisült lepények tetejét megkenjük ghível, vagy olvasztott vajjal.Levesek mellé, salátával, vagy magában fogyasztható, nagyszerű reggeli, azaz bármely étkezés része lehet.