Almás táska tojás nélkül - vegán, paleo

  • 2016.01.07.
  • 4

Gyorsan elkészülő tojásmentes almás táska, és finom is lett, még a lányomnak is ízlik. Ha nincs rácsozód, anélkül is is meg lehet sütni, csak simán. Felezhető is a mennyiség, ha kevesebbet szeretnél sütni. Hozzávalók: (kb.12 db, de attól függ mekkorákat készítesz)16 dkg gari (cassava dara)10 dkg nyílgyökérpor16 dkg kókuszliszt3 dkg útifűmaghéj5 dkg erythritol (por alakú)1 nagy tk. szódabikarbóna4 dkg kókuszolaj6 dl forró víz 1 ek. citromléA töltelékhez:kb. 3 közepes alma hámozva apróra vágvakevés citromlé2-3 ek erythritolőrölt fahéj ízlés szerint1/2 tk őrölt kardamom (opcionális) 1 nagy ek. tápióka keményítőA kenéshez:1 ek. olvasztott kókuszolaj1 ek. meleg mandulatejcsipet kurkumaElőször a tölteléket késztsd el. Az almákat hámozd meg, vágd apróra, vagy reszeld le nagyobb lyukú reszelőn, keverd el a citromlével, édesítővel és a fűszerekkel. Tedd egy kisebb fazékba és víz hozzáadása nélkül párold meg. Csak pár percig, míg kicsit megpuhul, szórd rá a tápióka keményítőt, keverd el, forrald össze, majd tedd félre hűlni.
A tésztához a száraz hozzávalókat vegyítsd el egy tálban. A forró vízben oldd fel a zsíradékot, add hozzá a citromlevet és öntsd a tálba. Kanállal gyorsan keverd el, pár másodperc alatt össze fog állni gombócba a tészta. Hagyd kicsit hűlni, lazán gyúrd át, oszd 2-3 részre, így könnyebb vele dolgozni.
Szilikons nyújtólapon nyújtsd ki téglalap alakúra, ne túl vékonyra, mert akkor a tölteléktől kiszakad. Nem kell alálisztezni, ha szilikon lapon nyújtod, de persze lehet. Én hosszúkás téglalapokra vágtam fel, az egyik szélét berácsoztam, óvatosan széthúztam, mindegyik közepébe tettem a töltelékből. Ráhajtottam a tészta nem rácsozott felét, a széleit összenyomkodtam, majd még egyet fordítottam rajta, a rácsozott tészta részre. Rácsos felével felfelé sütőpapíros tepsire raktam őket. Ha nincs rácsozód, akkor csak simán vágj négyzeteket, töltsd meg, nyomkodd le a széleit. A kókuszolajat, a paleo tejet és a kurkumát keverd el, kend le a tetejüket, előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben süsd kb. 18-20 percig, de többször ellenőrizd, mert minden sütő más. Ha kész, rácson hagyd teljesen kihűlni, nekem az tetszik benne legjobban, hogy tetején a rácsozott tészta jó ropogós. Troll a konyhámban a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:) Aki pedig szeretné megrendelni a könyvemet, kattintson ide.