Zöldborsó leves petrezselymes galuskával

  • 2015.04.26.
  • 3

Régi kedvenc, főleg a gyerekek körében. Mikor kicsik voltak, sokat trükköztem, hogy megszeressék a zöldségeket. Úgy tíz évvel ezelőtt úgy állt a helyzet, hogy a galuskák mellett néhány szem borsó is elfogyott. Ebben a felállásban még ma is a galuska áll nyerésre, de ma már a zöldségek is maradéktalanul elfogynak.Friss borsóból a legfinomabb, de majdnem olyan jó a fagyasztott változattal is. A konzerv borsó használatáról mindenkit lebeszélnék...mintha nem is borsó lenne. Csak vis major esetén...Hozzávalók: 30 dkg borsó










1 kis fej hagyma










3 murok











2 petrezselyem











kevés olaj























1-2 evőkanál házi ételízesítőA galuskához: 1 tojás












3 dkg vaj












kb. 7 evőkanál gríz












fél csokor petrezselyemzöldElkészítés: Először a galuska alapanyagait kavarom össze, mert jót tesz neki, ha áll.A puha vajat elkavarom a kissé felvert tojással. Hozzáadom a grízt, amennyit felvesz és a vágott petrezselymet. Közepes keménységű legyen, ezért a gríz mennyisége változhat.A zöldségeket megpucolom. A hagymát, murkot, petrezselymet kockákra vágom. Az olajon megdinsztelem a hagymát, ehhez adom a murkot, majd a petrezselymet. Kevés ideig együtt dinsztelem, majd felöntöm vízzel. Beleteszem az ételízesítőt, sózom, ha kell. Felforralom. Ekkor jön bele a borsó. Rövid idő alatt megfő.Közben a galuskának kevés vizet forralok. Sózom. A fövő vízbe kávéskanállal kis galuskákat szaggatok és takaréklángon hagyom elkészülni.
A galuskákat átrakom a levesbe. Ha szükséges a főzővizet is a leveshez adom.