Granola 3 változatban " jól variálható, finom gasztroajándék

  • 2015.12.13.
  • 2

Gasztrocuccot ajándékozni jó. Tuti sikert aratunk vele (ki nem szeret enni?), szívünk-lelkünk benne van, így törődést, gondoskodást is jelképez (szintén: ki nem szereti?), könnyen az adott személyiséghez alakíthatóak (ízben vagy formailag, de már azzal is más és más eredményt érhetünk el, ha ugyanazt a finomságot különféle stílusú dobozokba vagy üvegekbe tesszük), egészségesebbek, mint a boltban kapható társaik (na ez mondjuk alapanyagfüggő, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a mű adalékokat és tartósítószereket), és az is egy pozitívum, hogy ha dupla adagot készítünk, akkor magunkat is megajándékozhatjuk vele (ami ugye duplán jó, mert finom és egészséges, mint ahogy már említettem).Ha már ilyen szépen rábeszéltelek a gasztroajándék készítésére, mutatok egy olyan finomságot, a granolát, vagy más néven crunchy, azaz ropogós müzlit, ami nagyon jól variálható, ezerféleképpen ízesíthetjük, ki-ki ízlése szerint, és külön előny, hogy kis időráfordítással igen szép mennyiséget készíthetünk belőle!Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóvalAz elmúlt hetekben háromféleképpen is készítettem, volt egy földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis goji bogyóval egy névnaposnak, egy diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis kicsit mézeskalácsosan, csak mert rájöttünk, hogy a házi granola tök jó (és felfaltuk, mielőtt lefotóztam volna, de kinézetre majdnem olyan, mint az előző ), és egy fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós, amit a Mikulás hozott egy fahéj- és csokirajongónak.Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolaKét szép nagy befőttesüveggel lesz egy-egy adagból, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti. Nagyon jól lehet variálni a különböző gabonákkal, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel. Nézz körül otthon a konyhaszekrényben: van egy kis maradék aszalt barack vagy napraforgó? Nincs földimogyoró, de van egy csomó dió? Esetleg egy zacsi aszalt gyümölcs keverék? Úszógumi-kímélőbben, csoki nélkül szeretnéd? Változtass nyugodtan a recepten! Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóvalHozzávalók:gabonák:200 g zabpehely150 g rozspehelymagvak:70 g földimogyoró1 ek. napraforgómag1 ek. mandulafűszerek:4 ek. kakaópor1 rúd vanília kikapart magja (elhagyható)a sütéshez:90 g méz½ dl olívaolajaszalt gyümölcsök és csoki:150 g vörösáfonya½ ek. goji bogyó100 g tejcsokoládéAz elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.Diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis granolaHozzávalók:gabonák:150 g rozspehely200 g zabpehelymagvak:75 g dió75 g földimogyorófűszerek:4 ek. kakaó1 ek. fahéj1 tk. szegfűszeg½ tk. szerecsendióa sütéshez:100 g folyékony méz½ dl olívaolajaszalt gyümölcsök és csoki:100 g mazsola50 g étcsokoládéAz elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolaHozzávalók:gabonák:150 g zabpehely100 g árpapehely100 g rozspehelymagvak:70 g földimogyoró70 g diófűszer:3 ek. fahéja sütéshez:100 g méz½ dl olajaszalt gyümölcsök és csoki:80 g mazsola80 g vörösáfonya100 g étcsokoládéElkészítés:A granolát legjobb rozsdamentes acél tepsiben (ez az enyhén fényes fémszínű) készíteni, mert sütés közben kicsit letapadhat, és ebből a tepsiből semmilyen nem kívánt dolog nem kerül át a granolánkba, ha felkeverjük, valamint a tepsiben sem teszünk maradandó kárt. Én kb. 30×40 cm-es tepsiben sütöttem, de kisebb tepsi is megfelelő.A gabonákat a tepsibe szórjuk.A magvakat késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük, de ne morzsásra, csak annyira, hogy maximum földimogyoró nagyságú darabkák maradjanak benne. Hozzáadjuk a tepsiben lévő gabonához.Ezt a keveréket megszórjuk a fűszerekkel, és elkeverjük.A mézet és olajat simára keverjük, ezt is a tepsibe öntjük, és az egészet jól átkeverjük.A tepsit 180°C-os sütőbe toljuk, 25 perc alatt a granolát megpirítjuk, közben egyszer vagy kétszer keverjük át, hogy a széle ne égjen meg.Az aszalt gyümölcsöket és a csokoládét csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt.Egy adagból két nagy befőttesüveggel lesz, az üvegben elvileg hetekig eláll (nálunk kb. két hét alatt elfogyott, és ahogy olvastam, másnál is, ezért pontosabbat nem tudok).Forrás: Brioche blog