Mustáros csirkés pizzacsónak

  • 2018.07.03.
  • 2

A minap megvillant előttem a konyhaszekrény legfelső polcán a gondola alakú tepsi, amire anno nagy boldogan lecsaptam az egyik netes oldalon, de aztán csak kb. 3-szor használtam. Pedig olyan jópofa. :D Most direkt ehhez a tepsihez gyártottam receptet, ami persze nem vall őrült nagy fantáziára, de legalább nagyon finom. :D A citrombors és a mustár savanykás íze szerintem igen jól harmonizál a pizzatésztával, és annyira jól vizsgázott, hogy gyors egymásutánban kétszer is elkészítettem. Vendégvárónak is jó választás lehet. :)Hozzávalók 10 darabhoz:Tésztához:20 dkg fehér tönkölybúzaliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt1,5 ek. extra szűz olívaolaj1 tk. finomítatlan nádcukor1 tk. só2 dkg friss élesztő15 dkg natúr joghurtkevés víz (elmaradhat)Feltéthez:40 dkg csirkemellfilé2 fej vöröshagyma1 piros húsú kaliforniai paprikazöldfűszeres citromborsfokhagyma granulátumsó1 púpozott ek. mustár1 púpozott ek. tejföl1 ek. szilárd mangalicazsírreszelt sajt (cheddar, parmezán, mozzarella, Pannónia vagy trappista vegyesen)elkészítés:A tésztához a lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd simára keverjük a cukorral, a meglangyosított joghurttal, valamint egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, ha szükséges, egy kevés langyos vizet, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.A feltéthez a nagyon vékony csíkokra vágott húst beszórjuk a fűszerekkel és a sóval.A félbevágott, vékonyra szelt hagymát a felaprított kaliforniai paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük, közben enyhén sózzuk.Rátesszük a húst, néha megkeverve pirulásig sütjük, majd belekeverjük a mustárt és a tejfölt, és összesütjük. Félretesszük.A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és csónak alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.5 tésztalapot a tepsi gondola formájú mélyedéseibe illesztünk, rájuk halmozzuk a húst, és megszórjuk reszelt sajttal. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.A pizzacsónakokat sütőbe toljuk és készre sütjük. Így járunk el a másik 5 pizzacsónakkal is, majd rácsra szedve kicsit hűlni hagyjuk és tálaljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 15 percTipp:Megfelelő kiszúróforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd negyedóra pihentetés után hosszúkás lapokra nyújtjuk, és a végeiknél fogva kissé széthúzzuk. A tésztalapokat a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: