Pulyka és puliszka avagy Kicsit hűvösebb

  • 2019.06.25.
  • 9

Tegnap kicsit hűvösebb volt, mert már hétfő óta nem engedtem be se meleget, se napsugarat, se a postást, se senkit, se semmit a lakásba.Eben a jó időben, igaz sötétben és magányosan ezzel a finomsággal nyugtattam magam.

TEJFÖLÖS-FOKHAGYMÁS PULYKAHÚS





PIRÍTOTT PULISZKÁVALHozzávalók:1 kg pulyka felsőcombfilé6-8 ger. fokhagyma1 ek. fehérborecet1 p. tejföl (175g)1-2 ek. liszt1 csapott tk. fűszerpaprika (valóban nem kell sok nem paprikást készítünk)majoránnabors, sóa puliszkához:40 dkg kukoricaliszt1 l vízsóA pulykacomb filét nagyobb kockákra daraboljuk.A fokhagymát durvára aprítjuk.Egy kevéske zsiradékon lepirítjuk a húskockákat (ez a pirítás fogja meg adni az étel alaparomáját, tehát legyünk bátrak és valóban pirítsuk meg; óvatosan mondom, ha egy ici-picit!!! odakap az sem baj, de ne égessük meg!!!, ne hagyjuk magára és legyen odakészítve a víz!), amikor a hús megpirult egyből felöntjük egy kis vízzel, ami az edény alján levő értékes pörzsanyagokat feloldja.Ezután meghintjük egy csapott teáskanál fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borecetet, a fokhagymát, sóval, borssal és majoránnával ízesítve, vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.Befejezőműveletként tejfölös habarással besűrítjük.A puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.Amikor már kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 2-4 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.Egy evőkanál segítségével kiszaggatva, 2-3 adagban, forró zsiradékon megpirítjuk.Tálalás után jóízűen befaljuk.