Omlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürével

  • 2014.03.28.
  • 2

A kacsacomb és a libacomb a gyengém. Tulajdonképpen a kacsa és liba minden porcikáját imádom. Van is már itt egy-két kedvenc receptem kacsára is és libára is:10 + 3 legjobb étel libából - Márton napi menüajánlat, nem csak Márton napraMost három termetes libacomb került a cserépedénybe, először omlósra pároltam, majd mindenféle finomsággal együtt ropogósra sütöttem. A műsor előző este indult, amikor is megszórtam Maldon sóvirággal az alaposan tisztított combokat, majd frissen őrölt borssal és morzsolt kakukkfűvel. A cserépbe rendeztem, amiben süti kívántam őket, lezártam folpackkal és betettem a hűtőbe. A liba rettentően ízletes húsféle, kár agyonfűszerezni. Különös tekintettel a fűszerkeverékekre. Szerintem a libához válasszunk egy általunk kedvelt vezérfűszert, ami legyen kakukkfű vagy rozmaring, ez és a frissen őrölt bors mellett pedig maradjunk egyszerűen a fokhagymánál, amiből nem lehet sok, bármennyit használunk is fel a libasültünkhöz. JOlyan gyakran hallom, hogy itt-ott leszólják a befőtteket. Használjunk helyette friss gyümölcsöt. Természetesen ez tavasztól őszig rendben is van, de télen a befőtt időszaka van. Az ősszel befőzött barackbefőttet kínálta nagymamám is télen az étel mellé kísérőnek. Az igazi befőtt cukorral készül, ha nem is agyoncukrozva, de cukorral és nem édesítővel. Ahogyan a savanyúság is. Úgyhogy nincs lelkiismeret furdalásom, hogy a libacomb mellé barackbefőtt került.Hozzávalók 2-3 adagoz:3 db egyenként 35-40 dkg-os libacombdurva tengeri só – én Maldon sóvirágot használtam1 teáskanál morzsolt kakukkfűfrissen őrölt bors4 nagy, héjas fokhagyma gerezd3 nagy, vastagra szelt fokhagyma gerezd1 evőkanál libazsír1 édeskömény9 fél befőtt barack12 kisebb darab hízott libamáj6 csík baconfrissen őrölt Himalája só és bors6 db közepes krumpli – én agriát használtam230 C fokra befűtöttem a sütőt. Libazsírral kikentem a cserépedényt, visszahelyeztem bele a pácolt libacombokat és betoltam a forró sütőbe. 5-6 perc múlva 130 C fokra mérsékeltem a hőt és a combok alá dugdostam a szeletelt fokhagymát, a héjas fokhagymát pedig mellészórtam. 2 órán keresztül sütöttem a libacombokat ezen az alacsony hőmérsékleten. Akár le is fedhetjük, ha izmosnak gondoljuk őket. A krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és a sütő aljában „együtt” sültek a libacombokkal.Közben sóztam, borsoztam a máj darabokat és egy-egy fél csík baconbe csomagoltam. Az édesköményt hosszában 6 darabra vágtam. Kivettem a krumplikat a sütő aljából majd a cserépedényt a combokkal. A hőt 200 C fokra feltekertem. Leöntöttem a pecsenyeszaft 90 %-át, kivettem a héjas fokhagymákat, és elrendeztem az édeskömény és barack darabokat a combok mellé, majd felülre a göngyölt májakat.Visszatoltam a 200 C fokos sütőbe a cseréptálat és 15-20 perc alatt ropogósra sütöttem a combokat és készre sütöttem a többi hozzávalóval.