Tökös cupcake – Donum Terrae

  • 2014.04.17.
  • 4

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Boldog Kukta! Szerencsére. Mert Ági keresett meg, hogy jelentkezzek a blogger “versenyre”, mely Donum Terrae magkrémekre van komponálva.Azonnal igent mondtam, hiszen amellett, hogy lehetőségem nyílt kipróbálni egy ilyen fantasztikus magkrémet még további nyereményekért is versenybe szállhatok, mint annak idején a Csikos lekvárokkal.Izgatottan vártam, vajon milyen magkrémet kapok, de a krémet rejtő csomag előtt érkezett a levél: desszertet kellene alkotni.Ekkor még izgatottabb lettem, majd végül kibontottam a küldeményt és tökmagkrémet rejtett.Amit érdemes tudni:“Héj nélküli, enyhén pirított és darált tökmagokból készült krém. Ízesíthetünk vele péksüteményeket, gabonakásákat, húsokat és salátákat, valamint töltelékként vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk.Közismert, hogy a tökmagolaj egészséges, ám azt már kevesen tudják, hogy a tökmag nemcsak Omega 6 és 9 zsírsavakban gazdag (amelyek segítenek a koleszterinszint valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében), hanem számos ásványi anyagot is tartalmaz. A cink (ami az immunrendszer és a prosztata egészségének fenntartásában játszik fontos szerepet), magnézium (ami a D-vitaminnal együtt segíti a kalcium felszívódását és szabályozza a szívverést), vas (amely nélkülözhetetlen a vér oxigénszállító összetevőjéhez, ami az energia létrehozásához és a protein anyagcseréhez szükséges), kálium (a sejtfunkciók, idegi impulzusok vezetéséhez), és foszfor (mely részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrogének felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában, valamint a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa) mind megtalálható a tökmagban. A tökmag ugyancsak tartalmaz fitoszterolokat, amelyek a koleszterinszint csökkentését segítik elő.A tökmagkrém gazdag továbbá E-vitaminban (ami egy olyan antioxidáns, mely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelőzi más tápanyagok lebontását), Niacinban (ez egy B3-vitamin, amit a test arra használ, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekből és zsírt alakítson belőlük, valamint szabályozza a koleszterinszintet) és folsavban (mely a vörös vérsejtek képzésében vesz részt).Felbontás után hűtőben tárolandó, akár egy évig is eláll. Mivel nem tartalmaz emulgeáló szert, így idővel az olaj kiül a krém tetejére, a krém pedig besűrűsödik. Fogyasztás előtt csak fel kell keverni, hogy visszanyerje lágy, kenhető állagát.” (Forrás: http://donumterrae.hu/termekek/tokmagkrem/)Ahhoz, hogy tudjam, milyen irányban gondolkodjam meg kellett kóstolni. Egy keveset (és még mázli, hogy először csak keveset ) a számba vettem és azonnal összetapadt a szám tőle. Tök jókat vidultunk egymáson a párommal. Jobb, mint egy ragasztó! Nagyon sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek és közben folyamatosan kóstolgattuk, mert nagyon nagyon nagyon jó íze van magában is. Aztán azon kaptam magunkat, hogy az üveg negyedét csak úgy elnyalogattuk. Így sürgősen neki kellett állnom a felhasználásnak, mielőtt elfogy az egész. Nem bírtam szabadulni a pogácsa gondolatától és ez gátolt az ötletelésben.Aztán mintha megvilágosodtam volna a tökmag csoki jó páros, sós édes kézen fogva járnak (nálam legalábbis) így ebbe az irányba mozdultam. Mivel számomra a desszert édességet takar, nem szerettem volna sósság felé moccanni.Valahogy úgy vagyok ilyenkor, hogy nem speciális dolgokban gondolkodom (bár megfordult a fejemben egy kis tányérdesszert ötlete: vékony piskóta lapon nyugvó narancsos csokimousse, avokádós tökmagos öntettel…..). Nagyon el lehetne rugaszkodni desszert terén is – és valószínűleg a verseny szempontjából az lenne a célszerű -, ám én mégis valami könnyen elkészíthető, gyors, szinte hétköznapi édességben gondolkodtam.Talán pont azért, mert alapból nem vagyok ráállva a túl csicsás dolgokra és két gyerekes családanya lévén fontosabb a gyorsaság, praktikum és azért persze némiképp a dekorativitás is – és persze az is, hogy finom legyen!Még mázli, hogy kaptam a Batha-portától magőrleményeket (köztük tökmaglisztet is) és anno a Mindmegettés kurzuson a Lidltől tökmagolajat, így  mindent felhasználtam, hogy igazi tökös muffinokat készítsek! Meg kell mondjam nagyon jól sikerültek, sosem sütöttem szebb muffinokat!Csupatökmagos muffinhoz (12 db):2 db M-es tojás150 gr kristálycukor1 nagy evőkanál Donum Terrae tökmagkrém1 tk tökmagolaj (azért csupán ennyi, mert a tökmagkrém tartalmaz olajat)90 gr tökmagőrlemény150 gr finomliszt1 mk só1 mk fahéj1 mk sütőporegy kevéske reszelt szerecsendió1-1/2 dl tej (liszt és tojás függő)Csokikrém (6 db muffinhoz):1 érett avokádó50 gramm étcsokoládé felolvasztva2 ek méz50 gr vaj1 bő ek holland kakaóporcsokicseppek (opcionális)Sajtkrém (6 db muffinhoz):110 gr mascarpone2 csésze porcukor (1 csésze 240 ml-es)2 ek vajpici vanília kivonat és esetlegesen vanília magok (egy 2 cm-es darabkának)pici fahéjKaramellizált tökmag:30 gr cukor1 ek vízpici fahéjcsipet só15 gr tökmagElsőnek vegyük ki a hűtőből a mascarponet, mert szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy csomómentesen dolgozhassunk vele.Második lépésként készítsük el a karamellizált tökmagot, had gyűljön.Egy kis lábosban vagy serpenyőben a cukrot és vizet melegítjük.A cukor lassan felolvad, elkezd karamellizálódni.Mikor szép borostyán színű zárjuk el a lángot alatta.Tegyük bele a vajat, sót, fahéjat és keverjük el alaposan, míg a vaj teljesen felolvad.Ezután megy bele a tökmag, majd jól elkeverjük és sütőpapírra öntjük.Elterítjük és hagyjuk kihűlni.Aztán mehet a muffin tészta kikeverése.A tojásokat enyhén felverjük.Belekeverjük a tökmagkrémet, olajat.Összekeverjük a lisztet a f