Szupertál barna rizzsel, sült zöldségekkel és chilis ropogós müzlivel

  • 2018.02.26.
  • 3

Íme egy egészséges finomság ebédre. Hamar elkészül, van benne minden, ami kell: zöldség, rizs, tojás, és egy olyan extra ropogósság kerül a tetejére, amit önmagában is elkészíthetünk és használhatunk saláták megbolondítására vagy krémlevesekbe betétként.Hozzávalók:16 dkg barna rizs1 fej brokkoli
1 édesburgonya2 ek. olívaolaj1 avokádó1 citrom1 csokor petrezselyemfejenként 1 buggyantott tojásropogós müzlihez:20 dkg zabpehely10 dkg tökmag5 dkg napraforgómag5 dkg kesudió2 kk. cayenne borssó, borsfél dl olívaolaj1 ek. méz1 tojásfehérje enyhén felverve
Elkészítési idő: 1 óraSütési hőfok: 180-220°

Először a ropogós müzlit készítem el: egy nagy tálban összekeverem a zabpelyhet, a tökmagot, a napraforgómagot, a kesudiót és a fűszereket. Hozzáadom az olajat, a mézet és a tojásfehérjét, majd jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsire terítem és 25 percig sütöm, néha megkevergetem egy fa lapáttal, hogy mindenhol egyenletesen piruljon. Megvárom, amíg teljesen kihűl és fémdobozban hetekig is eláll.
A rizst az előírásnak megfelelően megfőzöm, az édesburgonyát felkockázom és a rózsáira szedett brokkolival együtt összekeverem olívaolajjal és sóval, borssal, majd 220°-on 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. A rizsre halmozom a zöldségeket, a felszeletelt avokádót, az aprított petrezselymet, majd fejenként 1 buggyantott vagy 6 perces tojással tálalom és a tetejét megszórom a chilis ropogós müzlivel.