Orsi gluténmentes répatortája

  • 2018.03.10.
  • 5

Orsi gluténmentes répatortája
(gluténmentes, tejmentes)
Nemrégiben egy kedves ismerősöm, Orsi által készített répatortát kóstolhattam. Annyira ízlett nekem, hogy nyomban elkértem a receptet, mert nagyon szeretem a répatortát, de még búzásan sem készítettem eddig sosem, nemhogy gluténmentesen.
Most hétvégén meg is sütöttem.
Hozzávalók:
30 dkg Nutrifree Mix per Dolci süteményliszt30 dkg sárgarépa lereszelve (ez kb. 4 db közepes répa)
3 db M-es tojás
25 dkg porcukor1,5 dl olaj (ehelyett mehet ugyanennyi margarin is, kinek mi van otthon)
1 csomag sütőpor (én csak felet tettem)1 csomag vaníliáscukor1 tk fahéj1 citrom reszelt héjaElkészítése:A sárgarépát lereszelem és félreteszem. Kimérem a lisztet, a sütőport, a vaníliáscukrot, a fahéjat a reszelt citromhéjat összekeverema liszttel. A porcukrot egy külön tálba mérem. A három tojást a porcukorhoz adom, és habosra keverem, majd hozzáadom az olvasztott margarint vagy az olajat. Alaposan elkeverem, utána beleteszem a répát, kikeverem majd jöhet a szárazanyag. Addig keverem míg egynemű lesz. Nekem még egy csapott kanál lisztet felvett a tészta, annyit adtam hozzá.
Egy 22 cm-es csatos tortaformába sütőpapírt teszek és abba öntöm a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben, 2-es rácson sütöm kb. 45 percet, de a sütők nem egyformák, érdemes tűpróbát végezni.
Ha elkészült kiveszem kibontom a formából és egy rácson hagyom kihűlni.Amíg sül, elkészítem a tejmentes krémet, amit Anitától tanultam, és kiköpött olyan, mintha mascarpone lenne. :)
3 dl Joya mandulás rizstejben felfőzök egy csomag dr. oetker vaníliás pudingot 2 csapott kanál cukorral. Ezt félretszem és fedő alatt hagyom kihűlni. Időnként átkeverem hogy ne álljon össze.
Mikor már kihűlt, egy doboz Schlagfix növényi tejszínt előveszek és a felét (egy dl) egy mokkáskanálnyi dr. oetker habfixálóval felverek.
Belekeverem szintén géppel a pudingot a habba. Ezt a krémet rákenem a répatortára. A tetejét és az oldalát is megkenem, majd reszelt répával és pisztáciával díszítem.
Tálalásig hűtőben tartom.
Megjegyzés: aki a torta belsejébe is szeretne krémet, dupla adagot készítsen. Ez az adag a külső borításra elég pont. :)