Ősz a konyhában – alapanyagok

  • 2017.09.05.
  • 5

Az érett nyár, illetve a kora ősz nagyon gazdag termést kínál zöldségből, gyümölcsből. A kínai öt elem tana szerint ez az időszak képviseli a beteljesülésben nyugvó energiát, vagyis a "föld elemet", és ezért minden növény, mely a föld közelében terem, kedvező hatású. Így ide tartoznak a főként kerek formájú, sárga, barnás színű és édes zöldségek, például a káposztafélék, a tökfélék, az édesgyökér gumója, a csicsóka, a krumpli, az őszi zöldborsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, a paradicsom és a padlizsán.  A gyümölcsök közül főként a mazsola, az édes alma, a diófélék, majd a gesztenye, a szeder, a ringlószilva, az őszibarack, a sárgabarack. Az egzotikus gyümölcsök közül a kókuszdió, a datolya, a banán, az ananász, a mangó, a füge és a licsi. Az ősz gabonáit ilyenkor többször főzzük, így kölest, kukoricát, kicsi, kerek szemű édes rizst, és hajdinakását. A tápióka, vagy manióka gyökér kivonatát sűrítésre használjuk, kitűnő puding-szerű édességet készíthetünk belőle, mézzel édesíthetjük. A méz, édes ízével szintén az őszhöz tartozik, mint az egyéb adalékanyagok, például a tojás, a vaj, a tejszín, a nádcukor, a juharszirup, a gabonamaláták.. (lásd egyik kedvencünket, a tápiókagyöngyös gyümölcsöt desszert ajánlatként*) Az őszi időszakban konyhánkban előnyben részesülő fűszerek a következők: az édesgyökér, a sáfrány, a kurkuma, a curry, a vanília, a fahéj.
Az olajok közül az ételek készítéséhez leginkább dióolajat, olívaolajat, szezámolajat, szójaolajat használunk. 
* http://makronauta.blog.hu/2012/09/06/tapiokagyongyos_gyumolcs