Karácsonyi menüjavaslatok – válogatás receptjeinkből

  • 2016.12.09.
  • 8

Ünnepi fogásnak is beillő recepteket válogattunk a blog receptgyűjteményéből: miért is ne lehetne a rakott csicsóka vagy a Morzsás, gyümölcsös szelet a karácsonyi menü része? Ezeket a recepteket most újra felelevenítjük, egyben ösztönözzük a kedves Olvasót, hogy böngésszen receptjeink között, biztosan talál valami olyan fogást, amivel kellemesen meglepi a karácsonyi asztaltársaságát!
Rakott csicsóka köleskolbásszal
Hozzávalók:
½ kg csicsóka, 2 szál köleskolbász, 1 fej hagyma, olaj a sütéshez, ízlés szerint só, tofutejföl, 1-2 csésze főtt barnarizs
A tofuból készített tejföl a tehéntejből készült tejföl kalóriaértékének egyharmada. Zsírtartalma alacsonyabb, nem rakódik le az érfalakon, allergiát sem okoz és sok kalcium van benne. Így készíts tofutejfölt: 20 dkg tofut szeletekre vágunk, 3-4 percig pároljuk majd lehűtjük. 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál szójaszósszal (vagy egy csipet sóval) mixerben simára keverjük.
Elkészítése:
A csicsókát gyökérkefével alaposan megmossuk, és egy párolókosárban feltesszük főni. (Ez egy olyan fém kosárka, ami a lábosba betéve annak méretére nyitható, lábakon áll, ezért a lábosban lévő víz nem ér a párolandó zöldséghez, viszont a gőzben megpuhul amit párolni szeretnénk. Ügyeljünk arra, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, oda ne süljön a zöldség!)
Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Amikor eléggé megpuhult a csicsóka, lehűtjük folyó vízzel, és karikákra vágjuk, nem szükséges meghámozni. Egy kiolajozott tepsi aljára elegyengetjük a főtt barnarizst, erre lerakjuk a csicsókaszeletek felét, megsózzuk, rátesszük a pirított hagymát, a köleskolbász karikákat, majd a maradék csicsókából rárakunk egy réteget. Erre öntünk egy kis tofutejfölt és a sütőben, közepes lángon kb. fél óráig sütjük.
Morzsás, gyümölcsös szelet
Amikor a morzsa főszereplő! Német nemzeti sütemény, a neve Streussel Kuchen, almával, szilvával, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal sütik. Hozzávalók egy tepsire:
Alsó tészta: 60 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 kávéskanál őrölt fahéj, 15 dkg méz,  15 dkg margarin, 1,5 dl szójatej és só. Az adalékokat  összegyúrjuk.Felső tészta, azaz a morzsa: 25 dkg teljeskiőrlésű liszt, 10 dkg durvára őrölt pirított mogyoró, 10 dkg margarin, 12 dkg méz, 1 kk őrölt fahéj, egy csipet tengeri só. Ezeket morzsává összedolgozzuk. Az alsó tésztát a kiolajozott tepsi aljára egyengetjük. Ráhelyezzük a kimagozott, félbevágott gyümölcsöket. Az  almát vékony szeletekben vagy durvára reszelve is rátehetjük. Miután beborítottuk a felületet, rászórjuk  a morzsa tésztát. A sütőben 190 fokon 1/4 órát sütjük,  utána 170 fokon még negyed órát.
Sütőtök tortácska
A sütőtök színe, íze és állaga nagyon tetszik, újabb és újabb kreációkra inspirál. Ez a legújabb műalkotás.
Hozzávalók: 1 db sonkatöknek a hosszúkás része, házi szilvalekvár, a díszítéshez néhány szem szilva, dió.
Elkészítése: A tököt 1 cm vastag karikákra szeleteljük és sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héjukat és ezekből a szeletekből, mint tortalapokból megalkotjuk a tortát úgy, hogy egy szeletet ráhelyezünk egy lapos tányérra, megkenjük szilvalekvárral, majd ráhelyezünk még egy tökszeletet, azt is megkenjük lekvárral. A tetejét szilva és diószeletekkel díszítjük. Mivel ezek a szeletek nem nagyok, mindenki kaphat egy tortácskát.