Ha szereted a piskótatallért, nézd meg, milyen egyszerű otthon elkészíteni!

  • 2018.02.01.
  • 4

Ez a süti is Angliának köszönhetően került az asztalunkra, akárcsak a múltkori mogyorós keksz, ugyanis Londonban vettem egy klassz kis szakácskönyvet, amelyben a szerző gyermekkorának ízeit ígérte némi csavarral. Nos, ennek a címoldalán szerepel már a piskótatallér, ami azért, hogy finom legyek, nálunk sem ismeretlen.
A szakácskönyv érintetlenül elvolt a polcon egy évig, de most a költözés miatt ez is újra a szemem elé került, és íme, elkészült narancszselés piskótatallér.
Hozzávalók a narancszseléhez:
3 dl frissen facsart narancslé, plusz pár csepp narancsolaj/vagy narancshéj
1 citrom leve
2-3 ek porcukor
5 dkg zselatinpor
A piskótához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
A bevonathoz:
25 dkg 70%-os étcsoki
3 g kakaóvaj

Először a narancszselét készítjük el, mert meg kell dermednie. Mi az üzemben duzzasztott zselatinnal dolgozunk, azaz a zselatint nem felfőzzük, ami amúgy kifejezetten büdös, főleg, amikor odaég. Szóval, a zselatinnal úgy a legegyszerűbb bánni, ha ráöntünk a zselatin súlyához képest kétszer annyi vizet, habverővel egyenletesen elkeverjük, majd állni hagyjuk. A zselatin beszívja a vizet, és összeáll. Ezután könnyedén tudunk belőle annyit kivenni, amennyi kell, és mikróban pillanatok alatt folyósra melegítve már keverhetjük is abba, amibe szántuk. Nos, ebben az esetben tehát az 5 dkg zselatint leöntjük 1 dl vízzel. Közben a narancslét, a narancsolajat, a citromlevet, a porcukrot elkeverjük, hozzáadjuk a meleg zselatint, jól elvegyítjük, és egy olyan sima aljú tálba vagy tepsibe öntjük, hogy fél centi vastagon álljon benne a zselés narancslé. Tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokosra. A piskótához üssük egy edénybe a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és verjük fel gépi habverővel jó habosra, úgy 4-5 perc alatt. forgassuk bele a lisztet, majd kenjük a masszát 1 centi vastagon egy sütőpapírral borított tepsire. Süssük meg úgy 10-12 perc alatt.
Vegyünk elő egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatót – túl nagy különbség ne legyen a két forma között. A nagyobbal szaggasunk köröket a piskótából, a kisebbel a zseléből. A maradék zselét újra felolvaszthatjuk, és egy kisebb edényben újra dermeszthetjük.
Tegyünk a piskótakörökre zseléköröket.
Olvasszuk meg a csokit vízgőz fölött, vagy óvatosan, fokozatosan, mikróban, és keverjük bele a kakaóvajat. Vonjuk be a csokival a zselés piskótákat, és hagyjuk megdermedni.Az enyémek kicsit rusztikusak lettek, viszont a csokijuk vékony és roppanós…Szeretitek?

Címkék

Süti Desszertek