Cukkinis-mákos kalácstorta

  • 2017.11.11.
  • 6

Régen volt már mákos sütemény itthon. Valami olyat akartam sütni, amit eddig még nem. ...hát sikerült. :D Megmondom őszintén, hogy ez a torta menet közben alakult. Először panettonét terveztem, de valami -és hogy mi, arra azóta sem jöttem rá- nem úgy "működött", ahogy kellett volna. Történt ugyanis, hogy a panettone teteje ugyan szépen feljött sütés közben, a végére mégis beesett. Pedig a szépen átsült, a tésztája könnyű és lyukacsos lett, de a teteje... Így lett egy ronda, de finom kalácsom, amivel kezdeni kellett valamit azon kívül, hogy jó étvággyal megesszük. :D Nem hagyhattam annyiban. Belestem a hűtőbe és szembenézett velem egy kis doboz mascarpone. Ez kell nekem! :D Plusz még egy kis tejföl, porcukor és citrom. Már kevertem is a krémet. Megvártam, míg szépen kihűl a kalács, felszeltem, megtöltöttem, bevontam. A végeredmény egy jó kis citromos-mákos torta lett, ami azért meg kell hagyni, szebb lett, mint ahogy indult. :DHozzávalók egy ~16 cm-es tortához:A tésztához:50 dkg sima liszt10 dkg darált mák15 dkg cukkini3 dl tej3 dkg élesztő3 ek. olaj3 ek. méz1 csipet sóTovábbá:kevés vaj a forma kikenéséhez A krémhez:25 dkg mascarpone15 dkg tejföl3 ek. porcukor 1/2 citrom leve1 citrom reszelt héjaA díszítéshez:2-3 citromkarikanéhány mentalevél (elhagyható) A tésztához langyos tejben a mézzel és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, levétől kissé kinyomkodjuk.
A lisztet, a mákkal és sóval egy tálban elvegyítjük, majd hozzáadjuk a cukkinit, az élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. Cipóvá formázzuk és kivajazott formába téve, letakarva ~1 órát kelesztjük.
180°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba.) Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve teljesen kihűtjük a kalácsot.
A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel, a porcukorral, a citromlével és citromhéjjal.
A kalácsot -alulról indulva- lapjában 5-6 egyforma szeletre vágjuk (a legtetejét nem használjuk fel a tortához, ezt jóízűen eleszegetjük), majd megtöltjük és bevonjuk a citromos krémmel. A tetejét cikkekre vágott citromkarikával és mentalevelekkel díszítjük.~1 órát hűtőben pihentetjük, ezután szeletelhető.