Citromtorta

  • 2017.04.01.
  • 2

Puha piskóta, fanyar citromkrém és ropogós habcsók... Citromtorta az egyszerűség jegyében. :) ...igaz, majdnem még ennél is egyszerűbb lett, mert mikor elkészült, törtem a fejem rendesen, hogy milyen díszítés kerüljön rá. Aztán eszembe jutott, hogy néhány napja habcsókokat gyártottam az összegyűjtögetett tojásfehérjéből. :D Még jó, hogy nem majszoltuk el azon frissiben az összeset, így került belőlük a tortára is. Ha nincs kéznél habcsók, díszíthetjük menta, vagy citromfű levelekkel, citromszeletekkel. Hamarosan itt a Húsvét, ha találunk csinos kis tojásforma cukorkákat, alkalomhoz illően öltöztethetjük fel a tortát. :) Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a citromos süteményeket.Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:A tésztához:6 tojás6 ek. cukor6 ek. liszt1/2 kk. sütőpor1 csipet só1 citrom reszelt héjaA krémhez:3 tojás3 citrom leve2 citrom reszelt héja15 dkg cukor 10+10 dkg vaj10 dkg porcukorA díszítéshez:reszelt citromhéjhabcsók A krémhez egy lábosban elhabarjuk a tojásokat a cukorral, citromlével és a reszelt citromhéjjal. Takarék lángon folyamatosan kevergetve -vigyázva, nehogy a tojás kicsapódjon- addig főzzük, míg a krém besűrűsödik.
Beledolgozunk 10 dkg vajat, majd hűlni hagyjuk. A porcukrot kikeverjük a maradék vajjal, majd simára dolgozzuk a kihűlt citromkrémmel.
A piskótához a tojások sárgáját felhabosítjuk 3 ek. cukorral. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgájához adjuk a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Elvegyítjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk a fehérjehabot.
Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 180°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
A piskótát kettévágjuk, majd megtöltjük és bevonjuk a krémmel. A tortát citromhéjjal és habcsókokkal díszítjük.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük márciusi számában is. :)