Erdei gyümölcsös joghurttorta

  • 2018.06.14.
  • 7

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához (13-14 szelet)A tortalaphoz:7 tojás fehérje5 kanál cukor5 csapott kanál búzaliszt1 csapott kanál étkezési keményítőcsipet sópár csepp citromléA krémhez:1,2 l magas zsírtartalmú joghurt (görög joghurt)5 dl tejszín200 g porcukor40 g porzselatin500 g vegyes erdei gyümölcs (mirelit is)A glazúrhoz:15 dkg glükózszirup15 dkg cukor75 g víz150 g fehér csokoládé150 g sűrített tej10 g zselatin50 g vízpár csepp ételfestékA tojások fehérjét keményre verjük a sóval és a citromlével, a cukorral,
majd óvatosan beleforgatjuk a búzalisztet és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon.A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc után addig melegítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forr.
A maradék tejszínt keményre verjük a porcukorral.A kihűlt piskóta köré tortakarikát helyezünk.
A joghurtba belekeverjük a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd az erdei gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.Elkészítjük a glazúrt: a 75 g vizet összefelforraljuk a glükóz sziruppal, a cukorral, majd a sűrített tejjel. A zselatint összekeverjük az 50 ml vízzel és állni hagyjuk pár percet. A felforralt szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a csokoládékockákat, majd a zselatinpépet. Szitán átszűrjük, majd addig hűtjük, amíg tejfölszerűre nem sűrűsödik.A tortáról eltávolítjuk a karikát és leöntjük a glazúrral.
Földicseresznyével (más néven physalis) vagy bármilyen bogyós gyümölccsel díszítjük.