Török pizza (pide)

  • 2013.04.21.
  • 9

A hétvégén Zoli kitalálta, hogy pacalt fog készíteni (ez lesz a következő poszt) és mivel én azt nagyon-nagyon nem szeretem valami más ebéd után kellett néznem. Elég régen ettem kelt tésztát, így gondoltam legyen pizza. Aztán beugrott ez a Limarás recepet: (http://www.limarapeksege.hu/2012/02/torok-pide-torok-pizza.html
), amit kb. egy éve vettem fel az elkészítendő ételek listájára. Itt volt hát az ideje, hogy el is készítsem.Hozzávalók a töltelékhez1 fej vöröshagyma3 evőkanál olívaolaj50 dkg darált hús (fele sertés, fele csirke)2 g fokhagyma (nálam ez két gerezd volt)1 mokkáskanál őrölt kömény1/2 mokkáskanál őrölt fahéjsó, bors1 doboz konzerv paradicsom2 evőkanál paradicsompürészárított chilicsipet cukorsajt a tetejéreMár most jelezném, hogy mivel hirtelen felindulásból készült az étel, az alábbi alkotóelemek hiányoztak nálam:
őrölt kömény: szeretem az ízét nagyon, de nem volt itthon, így kimaradt
darált hús: csak sertéshúsból készítettem, mert csirkehús nem volt itthon
sűrített paradicsom: nem került bele, mert nem volt itthon
chili: nem szeretem a csípős ételeket, így ez nálam most kimaradtNem mondhatom magamra azt, hogy túlzottan megzavar, ha valami nincs itthon egy ételhez :)Hozzávalók a tésztához50 dkg liszt2 teáskanál só3 evőkanál olaj1,5 dl víz1,5 dl tejegy felvert tojás fele ( amásik felével a tésztát kenjük majd be)2,5 dkg élesztőA tészta mennyiségét én megfeleztem, mert Zoli ugye pacalt evett, csak magamnak pedig nem akartam fél kiló lisztből ebédet készíteni. Meg kell mondjam, hogy így is bőven elég volt. A fenti tészta feléből hat nagy szelet pizza jött ki, amiből kettő is elég volt délben ahhoz, hogy jól lakjak. Azért ehhez hozzájárult az is, hogy a töltelékből viszont egész adagot készítettem, amit mind fel is használtam a fél adagnyi tésztához.Még egy utolsó megjegyzés: Limara csónak formájúnak nevezte a pizzát, de az enyémeket inkább csatahajónak hívnám. Az íze viszont nagyon finom lett, pedig életemben először készítettem olyan húst, amihez fahéjat adtam.Első körben állítsuk össze a tölteléket. A vöröshagymát vágjuk fel apróra és pároljuk puhára az olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a római köményt, a fahéjat és a chilit. Pár percig közepes lángon pirítsuk, majd adjuk hozzá a darált húst. Magas lángon addig főzzük a húst, amíg ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk. Közben többször keverjük át. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a sűrített paradicsomot és a cukrot, és addig főzzük, amíg jó sűrű lesz.A tészta összeállításával nincs sok dolog. Az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Habár a recept nem írja, és a tejet mindig langyosan szoktam a tésztához adni. Ha összeállt, takarjuk le gy tiszta konyharuhával és várjuk meg, amíg a duplájára kel.Elvileg addigra a hús is kész lesz, így már csak össze kell állítani a pizzát.Ehhez a tésztát osszuk 12 azonos darabra (én ugye csak 6 darabra osztottam), gyúrjuk gombóccá őket, majd 10 percig hagyjuk pihenni.A tésztákból lisztezett felületen hosszú, vékony ovális formákat nyújtunk. Nekem baromi nagyok lettek, a töltéskor kevésnek éreztem a két kanál húst, ezért is használtam fel mind az 50 dkg-ot.A formázás az alábbi volt:A kinyújtott formának először az alsó és felső csücskét összenyomtam.Ezt követően rátettem a tölteléket,
majd a csónak szélét alakítottam ki. Ehhez a tésztát felhajtottam, és ahogy Limara is írta, behajtogattam a tésztát, úgy int mikor az ember a függönyt teszi fel, hogy szép hullámosan lógjon le.Ezt követően gáztepsire pakoltam. Ez elég nehézkes volt, mert rögtön szét is esett az elsőnél a hajó. Vagy csináljuk az összeállítást már eleve a tepsin, vagy palacsintalapáttal, tortalapáttal a formák alá nyúlva küzdjük át a tésztákat a tepsibe. Kenjük le a tojássárgával, és ha akarunk, szórjunk rá köményt.A húsokra reszeljünk sajtot, vagy tegyünk zöldséget (uborkát, paprikát, paradicsomot). Én persze csináltam egy tejfölöset is :)Csatahajók, ha sorakoznak.200 fokra melegítsük elő a sütőt (annyi kelés elég a tésztának, amíg bemelegszik a sütő), majd kb. 15-20 perc alatt süssük készre.